Ex-leksing avgjorde derbyt

HOCKEY

”Otroligt skönt”

Med 32 sekunder kvar sänkte förre Leksandspelaren Martin Jansson sitt förra lag och avgjorde första derbyt mellan Mora och Leksand. Matchen slutade 2–0 till Mora.

– Otroligt skönt att få sätta andra målet. Det är lag som Leksand vi ska besegra, sade Jansson efter matchen.

Det första derbyt av sex vid Siljans strand inleddes som den fullsatta hallen säkert förväntat. Maxfart på båda lagen, många och tuffa närkamper, samt rejält med målchanser, flera uppkom ur bara intet efter röriga situationer och individuella misstag. Det var derbystämning, men utan tydliga tjuvknep och slagsmål.

– Jag tycker nog att träningsmatcherna mot Leksand är tuffare än det är i serien. När det handlar om viktiga poäng har man inte råd att dra på sig onödiga utvisningar, sade Jansson som senast spelade i Leksand säsongen 2000-01.

Stor spelaromsättning

– Sedan jag spelade där finns bara Niklas Persson kvar i laget. Det har varit ganska stor omsättning på spelare och jag tror det är därför som det har gått upp och ner i serierna för Leksand, fortsatte Jansson.

Efter urladdningen i början sjönk tempot efter halva matchen, Mora tappade mest och Leksand tog över spelet en aning. Samtidigt lyckades inte Leksand skapa speciellt många heta chanser, trots att det var ängsligt i Morazonen. Den som bibehöll lugnet var målvakten i Mora Petri Vehanen som var riktigt duktig.

– Vi höll vår plan i 60 minuter i denna match, det hade vi sagt till varandra att vi måste göra. Det kanske inte såg så snyggt ut men segern var vädligt viktig för oss, sade Jansson.

Däremot lyckades inte Leksand hålla sig till uppgjord plan. Leksands övertag tvingade Mora att ta timeout efter knappt halva sista perioden. Mora-tränaren Harri Rindell lyckades samla sina styrkor och fick dem att hålla huvudet kallt.

Vinner inte i båset

Det gjorde inte Leksand. Elias Granath drog på sig en utvisning med sex minuter kvar och när han kommit in på isen fick Magnus Hedlund två plus två minuter. Som lök på laxen slog Jan Srdinko pucken över sargen från egen zon så sista en och en halv minuterna spelade Mora med två spelare mer på isen.

Då kom också avgörandet, Martin Jansson bröt in framför Leksandsmålet och överlistade duktige Johan Backlund. Ridå för Leksand och ett efterlängtat mål i numerärt överläge, säsongens andra.

Leksand hade med sin tjeckiske back Ladislav Benycek för första gången denna säsong. Hans medverkan var positiv för Leksand. Benycek fick mycket speltid och spred ett lugn runt sig som saknats tidigare.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM