Henkes hemliga miljonbonusar

HOCKEY

Fortsatt storspel – då kan Lundqvist tjäna16,6 miljoner extra: En kul morot

Foto: guldsits Få nykomlingar i NHL har bättre kontrakt än vad Henrik Lundqvist har med New York Rangers.

Henrik Lundqvist gör succé i NHL.

Nu kan Sportbladet avslöja Lundqvists bonusavtal som kan ge honom 16,6 miljoner kronor de två kommande säsongerna.

- Alltid kul med morötter som kan trigga en till framgång, säger Henrik Lundqvist.

Foto: Klädd för succé.

Henrik Lundqvist har tagit Rangers, New York och hela NHL med storm.

Hans inledning har varit sensationell - och han finns i toppen av samtliga målvaktsligor.

Och då ska man veta att det är en stor bedrift att endast få stå i NHL som rookie.

De flesta nya målvakter skickas ned till farmarlaget för att härdas och utvecklas. Både Dominik Hasek och Pelle Lindbergh spelade flera år i farmarligan innan succén i NHL kom.

Svårare få bonusar nu

Men New York Rangers satsar och tror på Henrik Lundqvist.

Det syns i kontraktet, trots att det är avsevärt svårare för spelare att få bonus inskrivna i kontrakten i och med det nya kollektivavtalet.

Rangers tingade Lundqvist sent, i sjunde rundan. Då brukar inte spelare få någon bonus. Det brukar vara ett privilegie som endast spelare valda i första-rundan får. Men Rangers har kryddat Lundqvists kontrakt med mångmiljon-bonusar.

Henrik har 6,3 miljoner kronor i årslön och signing-bonus från Rangers. Det är maximalt vad en nykomling i NHL får ha. Med en bra säsong kan han förgylla tillvaron med ytterligare 8,3 miljoner i spelarbonus.

Få har bättre kontrakt

- Som jag ser det är Henriks kontrakt nummer tre på listan över bästa rookie-kontrakt. Alexander Ovechkin och Sidney Crosby är de enda som har bättre bonus-nivåer än vad Henrik har, säger Craig Oster, agent på Newport Sports.

Det har visserligen bara gått några omgångar av NHL.

Men redan nu kan man tyda att Lundqvist blir en rik man i vår när han kan kvittera ut alla personliga bonus, i alla fall om han fortsätter som han gjort hittills.

Och att Rangers har samma täta försvar hela säsongen.

- Visst känner jag till bonusen. Men viktigast för mig just nu är att inte fokusera på bonusen. Utan att bara spela bra. Efter säsongen ska jag kolla upp hur det gick med lön och sånt där, säger Henrik Lundqvist.

I morse fick han inte stå i New York-derbyt mot Islanders.

- Nej, stämmer. Det fick jag veta efter förra matchen. Jag har stått fyra matcher på en vecka och Kevin Weekes har ju inte varit med på en vecka. Vi har match på lördag mot Buffalo och då hoppas jag få stå igen, säger Lundqvist.

Sportbladet granskar: Henrik Lundqvists alla bonusar de första två åren i Rangers

Henrik Lundqvist har fått en drömstart på sin NHL-karriär - och de första åren i Nordamerika kan sluta med att en bonus på nästan 17 miljoner kr löses ut.

  Sportbladets Tomas Ros kan i dag avslöja Lundqvists bonussystem i New York Rangers. Fortsätter han spela som han gjort hittills lär han kunna infria en rad av alla bonuskraven.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL