Rönnmark: Det är ett avtalsbrott

HOCKEY

Slår tillbaka mot förbundet – jurister ser över frågan

Foto: vill tillbaka Ulf Rönnmark har inte gett upp hoppet om att återvända till isen och döma hockeymatcher. Nu har han och Elitdomarföreningen anlitat jurister för att se över förbundets agerande.

VM-domaren Ulf Rönnmark är avstängd av svenska ishockeyförbundet, men han har inte gett upp hoppet om att få döma på elitnivå igen.

Tvärtom.

Elitdomarföreningen tillsammans med Ulf Rönnmark har anlitat jurister för att se över frågan.

– Som vi ser det är det ett avtalsbrott, säger han till Sportbladet.

Ulf Rönnmark skulle slå ut på en av årets sista golfrundor för en vecka sedan när ishockeyförbundets ordförande Christer Englund ringde.

Ishockeyförbundets styrelse hade beslutat att ändra i tävlingsbestämmelserna för att förhindra Ulf Rönnmark – som till vardags jobbar som konsult på spelbolaget Expekt – att fortsätta sitt dömande i elitserien.

Jäv, ansåg förbundet.

– Bedrövligt, hur ska jag som marknadskonsult kunna påverka spelverksamheten? Och framförallt, varför skulle Expekt riskera sitt speltillstånd för att ”fixa” enstaka hockeymatcher? Det rimmar väldigt illa, helt befängt, säger Ulf Rönnmark.

Och fortsätter:

– Givetvis tar jag det här personligt, samtidigt som man i och med beslutet smutskastar min arbetsgivare och domarkåren. Jag är både ledsen och förbannad.

Inför säsongen skriver domarna ett uppdragsavtal med förbundet. Så även i år.

– Jag har hela tiden varit öppen och berättat om mitt civila jobb. Peter Andersson (domarbasen), som jobbar åt förbundet, samt hockeyligan har varit informerad från första stund. Dom har inte sett några som helst problem med att jag jobbar för Expekt, säger Ulf Rönnmark.

Avfärdades först

Det gjorde inte heller svenska ishockeyförbundet generalsekreterare Michael Englund när han i samband med ett inslag i TV4 avfärdade Ulf Rönnmarks jobb som något problem. Ett dygn senare var avstängning ett faktum.

Det har spekulerats i att svenska ishockeyförbundet huvudsponsor Svenska Spel haft ett finger med i spelet.

För att straffa en konkurrent.

– Jag hoppas, tror och förutsätter att allt gått rätt till, säger Rönnmark.

Få upprättelse

Elitdomarföreningen tillsammans med Ulf Rönnmark har anlitat jurister för att få upprättelse.

– Jag har slutit ett avtal för en säsong och alla har, när papperna skrevs, varit medvetna om mitt civila jobb. Man kan inte komma kvart i tolv och skriva om tävlingsbestämmelserna.

– Hade förbundet varit renhårigt skulle det sagt att jag fick fullfölja min säsong, men att jag nästa höst var tvungen att göra någonting åt min civila arbetssituation. Det hade varit mer ärligt och då hade jag dessutom haft chansen att påverka min framtid.

Nästa vecka kommer elitdomarföreningen att ha ett möte med förbundet

och hockeyligan.

– Jag har inte gett upp och hoppas att rättvisan ska segra till slut. Ett fel har begåtts och det måste omedelbart rättas till, säger Ulf Rönnmark.

Han är uttagen att döma VM i Lettland till våren, men fortsätter avstängningen på hemmaplan måste han avsäga sig sin plats.

Rönnmark svarar