Wennerholm: Västerås är årets kollaps i svensk hockey

HOCKEY

Västerås är ett division I-lag nästa säsong.

Okay, ett mirakel och att precis allt går deras väg skulle kunna rädda dem kvar i allsvenskan.

Men som de spelat i den här kvalserien har de inte i allsvenskan att göra.

Nej, Västerås är årets kollaps i svensk hockey.

Det var nära en ny mot Huddinge hemma, där västeråsarna där en ledning med 6–2 blev 6–5 på mindre än två minuter i tredje perioden.

Nu lyckades Västerås hålla undan och ta tre poäng, mycket på grund av en fröstaperiod där Huddinges målvakt Daniel Fahlström släppte in i princip allt han fick på sig. Huddinge vann skotten med 8–6, men VIK perioden med 4–0. Men till vilken nytta?

Troja lyckades ju inte slå in matchbollen mot Södertälje och det var SSK som åkte hem från Småland som den stora vinnaren och med tre blytunga poäng, efter seger med 2–1.

Det gör att Västerås har sex poäng upp till Södertälje på andraplatsen i tabellen och tretton plusmål att hämta in. Det är en ekvation som inte går ihop.

Jag kan omöjligt se SSK tappa det här drömläget och missa en allsvensk plats nästa säsong.

Södertälje startade trögt precis som Västerås, men har rest sig och bara blivit bättre och bättre.

På de två senaste omgångarna krånglat sig ur ett hopplöst läge och slagit båda topplagen Kristianstad och Troja. De har allt i egna händer i de två avslutande omgångarna.

Först mot Huddinge borta och sedan mot jumbon Visby-Roma hemma.

Det missar de knappast med dagens form.

Västerås är däremot tillbaka i ettan efter femton säsonger i allsvenskan.

Så långt ner i seriesystemet har de inte varit sedan ekonomiska problem gjorde att de blev tvångsnedflyttade till division II år 2000.

Helt odugliga kan de ju inte ha varit

Västerås som vann allsvenskan så sent som 2014–15 och som kvalat till SHL fem gånger de senaste nio säsongerna.

En förening som har alla förutsättningar att vara en toppklubb, men som tappat allt de senaste åren. Det har varit på gränsen till panik.

Förra säsongen fick både tränaren Martin Filander och sportchefen Niklas Johansson sparken strax efter jul. I dag är båda två i SHL, Filander som assisterande tränare i succélaget Malmö och Johansson som sportchef i Örebro. Så helt odugliga kan de ju inte ha varit.

Nu blev det panik mitt under kvalserien. Redan efter tre spelade matcher fick andrecoachen Tony Zabel sparken och då valde huvudtränaren Christer Olsson också att hoppa av.

Det är en klassisk hockeysoppa som jag sett så många gånger förr.

Den brukar bara sluta på ett sätt.

Frågan är vad som ska rädda Västerås i framtiden.

Smålänningarna har ställt till det

De har starka hockeynamn som Nicklas Lidström och Tommy Salo som bor i Västerås, men Lidas verkar inte intresserad av någon ledande roll och Salo har inte jobbat med hockeyn sedan han slutade som sportchef i Leksand.

Men Tommy Salo har sagt att han är sugen på att komma tillbaka och i mina ögon borde han stå överst på Västerås önskelista. Salo har sina egenheter, men han visar resultat och har visat fin fingertoppskänsla som sportchef både i Oskarshamn och Leksand.

Dessutom finns han redan i stan.

Troja, då?

Ja, de leder fortfarande tabellen med sina arton poäng, två före Södertälje. Men smålänningarna har ställt till det och möter serietrean och jagande Kristianstad borta i nästa omgång.

Det är en ny matchboll och samtidigt den tuffaste bortamatchen på papperet, även om Troja vunnit alla sina tidigare fyra matcher på bortaplan i kvalserien.

Vinner Kristianstad kan det bli mycket nerver inför slutomgången då Troja tar emot Huddinge hemma.

Men jag svårt att se vare sig Troja eller Södertälje spela någon annanstans än i allsvenskan nästa säsong. Precis allt talar för dem.

avMats Wennerholm