Wennerholm: Raka spåret mot VM-final

Foto: JIMMY WIXTRÖM

avMats Wennerholm

HOCKEY

KÖLN. Det blir Schweiz för Sverige i kvartsfinalen i VM.

I Paris.

Och när Sverige sätter sig på tåget onsdag morgon tror jag det är raka spåret mot en VM-final.

Jag hade räknat med att kvällsmatchen mellan Lettland och Tyskland skulle avgöra var Sverige skulle spela sin kvartsfinal.

Men det var avgjort långt innan dess.

Jag hade visserligen tippat Schweiz i en kvartsfinal, men absolut inte på det sätt det skedde på.

Att USA skulle slå Ryssland med 5-3 och göra lika många mål som ryssarna släppt in på alla sina första fem matcher, det fanns inte på kartan.

Det skickade ner Sverige till en tredjeplats i gruppen.

Allt gick egentligen åt skogen, men när dimman lättade hade Sverige fått en drömlottning.

Först favoritmotståndet Schweiz i kvarten, som svenskarna aldrig förlorat mot i ett VM-slutspel. Och sedan USA (som jag tror slår Finland) i en semifinal. Ett USA som Tre Kronor inte förlorat mot i ett slutspel i VM sedan 1996.

Svenskarna slipper både Kanada och Ryssland som är VM:s klart bästa lag och Rikard Grönborg borde investera i en trisslott idag. Vägen ligger spikrak mot en VM-final och inte ens en tågresa tur och retur Paris kan ändra på det.

Mentalt övertag

Svenskarna har ett enormt mentalt övertag på Schweiz som väntar i kvarten. Tre Kronor har alltid vunnit mot schweizarna i slutspel. Senast lagen möttes i ett var i VM-finalen i Globen 2013. Då blev det 5–1 och en av de enklaste finalsegrarna genom tiderna. Henrik och Daniel Sedin hade lekstuga.

Schweiz brukar vara vägen mot guld.

Det är som om det blev en förtrollning när Sverige tog sitt första VM-guld någonsin i just schweiziska Zürich 1953. Den gången var det nästan pinsam klass på motståndet, då alla de stora hoppat av eller försvunnit av olika anledningar. Kvar i A-gruppen fanns till slut bara Sverige, Västtyskland och Schweiz och alla var garanterade medalj. Det var spel mot ett mål för de överlägsna svenskarna på den tiden.

Den gången tvålade Tre Kronor till schweizarna med 9-1 och 9-2.

Schweiz - och Zürich - är för övrigt det enda land där svenskarna tagit två VM-guld. Det blev ett nytt 1998. Då blev totalt 11–3 i en semifinal som avgjordes i bäst av två.

Sådana siffror kommer det inte att bli den här gången.

Schweizarna har ett bra och samspelt lag, där alla vet sina roller. Hela 22 spelare kommer från den inhemska förstaligan och de har spelat ihop i flera träningslandskamper under säsongen. De har också skrällt tidigare i gruppen, då de slog Kanada med 3–2 efter övertid. Defensiven sköts av den svenske gamle storbacken Tommy Albelin, som är assisterande coach hos schweizarna och han han kan Sverige utan och innan.

ALLT kan bli bättre

Men samtidigt har de förlorat mot värdnationen Frankrike (3–4) och Finland (2–3 i sudden). Lägg till knappa 5–4 mot jumbon Slovenien och schweizarna blir mindre skrämmande.

Dessutom tror jag inte Schweiz blir så mycket bättre än så här. De har skrällt färdigt. Det känns som om de inte har en växel till, till skillnad mot Sverige där känslan är att Rikard Grönborg & Co bara hunnit lägga i tvåan så här långt.

I Schweiz kan väldigt lite bli bättre. De har gått som en klocka.

I Sverige kan ALLT bli bättre.

Ta bara power play, som varit bedrövligt. Mot Slovakien lyckades svenskarna spela 0–1 med sig själva i numerärt överläge, om vi räknar slovakernas 2–3 dit. Den utvisade slovaken hade bara hunnit vara på isen i en sekund då det målet kom, så jag placerar det ändå i det facket.

Det känns dessutom som om alla misstag är gjorda nu och att skärpan kommer att vara hundraprocentig när Sverige med sina 19 NHL-spelare åker in mot ett lag de alltid varit bäst när det gäller mot.

Det vet Sverige, det vet Schweiz.

Det kan bara sluta på ett sätt känns det som.

Det blir inte en enkel biljett till Paris. Det blir en tur och retur.

ARTIKELN HANDLAR OM