Wennerholm: Rätt val – många slutar för tidigt

Foto: BILDBYR N / BILDBYR N
Guldgänget 1999.
HOCKEY

Roger Melin vinkar adjö till AIK vänder ”hem” till Brynäs och Gävle igen.

Jag är inte förvånad.

Brynäs och AIK har varit Roger Melins mest lyckliga äktenskap som tränare.

Melin aviserade ju tidigt att det här skulle bli hans sista säsong i AIK, men så började AIK plötsligt vinna igen och ta sig till play off och en rysare mot BIK Karlskoga om en plats i SHL-kvalet mot Rögle.

Då verkade frågan om en fortsättning öppen igen, i alla fall enligt sportchefen Anders Gozzi.

Men jag har hela tiden vetat att Roger Melin skulle tillbaka till Gävle.

Det var bara en tidsfråga.

Hans fru Susanne kommer från Gävle och de köpte ett hus där för två år sedan och gjorde det till sin svenska bas.

Det här handlade väl inte så mycket om att Roger Melin ville tillbaka - frågan var väl om Brynäs ville ha honom och satsa på en nu 60-årig tränare.

Men jag tycker det är rätt.

Blev årets coach

Roger Melins rutin är ovärderlig och jag tycker många tränare slutar för tidigt.

Dessutom stavades hans förra period i Brynäs succé.

Ja, han fick hjältestatus direkt första året han tränade klubben 1998–99. Brynäs krånglade sig till final mot ett Modo som hade vunnit serien överlägset och hade två av Sveriges bästa spelare genom tiderna i laget - Henrik och Daniel Sedin.

Jag minns Lasse Anrells krönika inför den matchen med rubriken ”Slaktmask på”. Det handlade inte om vilka som skulle vinna, utan hur stora siffror Modo skulle vinna med.

Foto: BILDBYR N / BILDBYR N

Resten är historia och Tom Bissett, Ove Molin och Johan ”Honken” Holmqvist skrev in sig i raden av historiska brynäshjältar.

Och tränarrookien Roger Melin tog inte bara SM-guld sitt första år i Brynäs, utan han blev även vald till Årets Coach sin första säsong i SHL.

Han stannade i ytterligare tre år och Brynäs tog sig till slutspel varje gång. En semi- och två kvartsfinaler.

Och när han lämnade 2002 försvann magin och Brynäs missade slutspel tre säsonger i rad och tvingades kvala sig kvar två av gångerna.

”Allt att vinna”

Nej, jag tror inte brynäsfansen behöver vara oroliga för att Roger Melin tappat gnistan och fingertoppskänslan. Han ser fortfarande ut som det väldiga isberg till tränare han alltid gjort och han har samma förmåga att få spelarna med sig.

Däremot kommer han till en klubb med höga krav efter vinterns framgångar. Brynäs kan fortfarande ta sig till en SM-final och årets Brynäs påminner lite om det där laget från 1990.

En femteplats i serien, allt att vinna och inget att förlora.

Men den här gången känns det som Brynäs kommer att vara ett etablerat topplag även de närmste åren. De har en stark organisation och stämmer det att Anton Rödin kommer tillbaka till nästa säsong är bordet redan dukat.

Han var SHL:s bästa spelare förra säsongen, innan han skadade sig och försvann.

Det är bara för Roger Melin att sätta sig och hugga in på smörgåsbordet.

ARTIKELN HANDLAR OM