Edmonton vann igen – Game 7 väntar

Publicerad 2024-06-22

NEW YORK. Det BLIR en Game 7 i Stanley Cup-finalen!

För jodå, Edmonton Oilers lyckades otroligt nog utjämna serien mot Florida inför de gränslöst rusiga fansen i Rogers Place under midsommarnatten.

– Det var en väldigt bra midsommarafton trots att det inte blev någon sill eller nubbe, säger svenske backen Mattias Ekholm till Sportbladet med ett skratt till Sportbladet efter 5-1-segern.

Så sent som för en dryg vecka sedan såg det ut som att 2024 års Stanley Cup-final var över.

Florida Panthers hade då gått upp i 3-0-ledning i serien efter en 4-3-seger i Edmonton och skulle i princip bara jogga hem första mästerskapet – om inte i den fjärde matchen så definitivt i den femte hemma i Amerant Bank Arena.

Men åtta dygn senare har Oilers alltså utjämnat serien – efter en ny dominant insats inför en hemmarink förvandlad till orgiastisk karneval.

Det var faktiskt inte mycket till snack om vilka som skulle vinna sjätte ronden.

Visserligen hade stjärnorna från Alberta bara 1-0-ledning efter en period, men i skottstatistiken stod det 11-2 och de siffrorna speglade matchbilden väl.

Mattias Ekholm gjorde en assist i 5–1-segern.

”Aldrig upplevt”

De gick ifrån till 3-0 i mittperioden – bland annat sedan Mattias Ekholm och Mattias Janmark gemensamt spelat fram till ett mål signerat Adam Henrique – och i slutet av tredje kunde Ryan McLeod och Darnell (på assist från Philip Broberg) sätta varsin puck i tom kasse.

– Den här gruppen har en mentalitet vars like jag aldrig upplevt någon annanstans, säger just Ekholm när vi når honom en dryg timme efter slutsignalen.

– Så fort vi blir upptryckta mot väggen och får kniven mot strupen börjar vi spela vår bästa hockey. Jag vet inte vad som händer men det är som att vi börjar tänka klarare och bara gör rätt saker.

Därför får den 34-årige masen och hans kamrater nu – trots allt – spela en direkt avgörande Game 7 i södra Florida natten till tisdag.

– Det finns ju olika vägar att nå en Game 7 och det här kanske ändå är den bästa, när man varit nere i underläge på det viset, fortsätter han.

– Nu ska det bara bli otroligt roligt att få chansen att gå ”all in” i en sådan match och försöka vinna det stora priset.

Edmonton har vänt 3–0-underläge till 3–3.

”Ingen nubbe och ingen sill”

Först ska Mattias dock njuta lite av det han precis varit med om.

För en bättre midsommarafton än den som just passerade är förstås svår att tänka sig.

– Ja, nej, därom råder inga tvivel. Det blev ingen nubbe och ingen sill, he he, men det var ändå en väldigt bra midsommarafton.

Katterna hävdar så sin sida att även de ser fram emot det kommande avgörandet – trots att den slutseger som nyss föreföll helt given håller på att glida dem ur tassarna.

– Vi har hela tiden varit inställda på att det skulle bli sju matcher och inget förändras nu. Det är upp till oss att vinna på hemmaplan, säger backen Dimitri Kulikov.

Finalen mellan Florida och Edmonton står 3-3. Den sjunde och avgörande matchen spelas i Sunrise natten till tisdag.

Florida i gungning efter tredje raka förlusten.