”Enda svensk som inte gjort mål på Henke”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. De var utspelade och borde egentligen fått ordentligt med spö.

Men New York Rangers har Henrik Lundqvist i kassen. och han var i ruskigt slag mot San Jose i natt, tog 41 skott och höll sina lagkamrater kvar i matchen så länge att de kunde vända och till slut säkra säsongens första seger på övertid.

– Det var på tiden, det behövde vi verkligen, och för egen del känns det bättre än på länge, säger den svenske stjärnkeepern  till Sportbladet efter 3-2-segern.

Den blev rätt konstig, duellen mellan New York Rangers och San Jose Sharks på Madison Square Garden.

Gästerna var tämligen överlägsna från start, radade upp chanser på Henrik Lundqvist – och när förre Djurgården-stjärnan Marcus Sörensen redan efter fyra och en halv minut stänkte in 0-1 kändes det som att det skulle kunna rinna iväg ordentligt.

Det var för övrigt ett riktigt drömmål. Marcus kom, i numerärt underläge, skjutande i Nascar-speed, snurrade upp Brady Skjei så han fortfarande är vindögd - och skickade in en bomb i krysset bakom Henrik Lundqvist.

– Jag var den ende svensk i vårt lag som aldrig gjort mål på ”Henke”, så jag kände att det var dags. Det blev rätt bra där, säger den 26-årige stockholmaren med ett milt leende.

Foto: Mary Altaffer / TT
Foto: Mary Altaffer / TT

Rangers vände och vann

Sedan blev det dock inte så mycket mer. Hajarna fortsatte skapa chanser och avlossa skott, men Lundqvist tog allt och i slutet av första kunde unge Brett Howden kvittera – med en grandios liten variant bakom ryggen, mellan sina egna ben.

I andra lyckades finländske Joonas Donskoi ge San Jose ny ledning och återigen var känslan att den stora islossningen skulle komma inom kort, men ”Kung Henrik” envisades med att hålla hemmalaget kvar vi matchen – och i slutet hände det osannolika. Brendan Smith utjämnade med två och en halv minut kvar – och bara 37 sekunder in i den övertid som följde avgjorde den tidigare så olycklige Skjei.

– Det var inte igår vi kom tillbaka och vände på det sättet så sent i en match. Väldigt skönt förstås, det här behövde vi verkligen, säger Lundqvist när vi träffar honom efteråt.

”Sa några väl valda ord”

Han hymlar dock inte om att det såg rätt visset ut i 40 minuter.

– De två första perioderna spelade vi inte bra. Vi pratar om hur vi ska spela men gör det inte riktigt. Vi ger upp fler två-mot-en- och tre-mot-en-lägen än i slutet av fjolårssäsongen, suckar han.

– Att många killar är unga är ingen ursäkt. Det är beslut man tar, att man slänger pucken rakt in mitten eller slår bort den bakom ryggen när det inte är läge.  Det har inget med rutin att göra, vi måste bara ha bort det ur vårt spel. Vi sa några väl valda ord här i andra pausen och i tredje blev det bättre också. Vi spelade smartare.

Men fram till dess var det som sagt ”Henke” själv som såg till att Blåskjortorna överhuvudtaget hade en chans. Han tog 41 skott och gjorde några riktigt raffinerade räddningar.

– Ja, jag tycker att det för egen del gått bra samtliga matcher jag spelat. Det känns bättre än på länge, jag spelar mitt spel och håller mig till det oavsett vad som händer. Och nu var det skönt att äntligen få belöning.

För Sharks kändes det desto tristare att tappa poäng i en match de – och de flesta andra – tyckte att de borde vunnit.

– Ja, det här slängde vi bort. Mycket onödigt, säger Erik Karlsson, som inte noterades för några nya poäng men slog ett par hisnande snabba passningar till Brent Burns i powerplay.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE