Därför nobbade Davidsson Dif

Publicerad:
Uppdaterad:

Valde HV71: Så himla glad över mitt beslut

JÖNKÖPING. Djurgården var ett alternativ när Johan Davidsson, 34, flyttade hem till Sverige.

Valet föll på HV71 – något han inte ångrar i dag.

– Jag är så himla glad över mitt beslut, säger han.

Jönköpingssonen Johan Davidsson är starkt förknippad med HV71 och är inne på sin 14:e A-lagssäsong i klubben.

”Var ute efter en storstad”

Men 2001 – när Davidsson återvände till Sverige efter en misslyckad NHL-sejour och ett år i finska Blues – kunde han lika gärna ha hamnat i årets finalmotståndare Djurgården.

– Ja, det stämmer. När jag flyttade hem till Sverige var jag lite rädd att sluta cirkeln genom att återvända till Jönköping, så jag var ute efter en storstad som Malmö, Göteborg eller Stockholm och då lät Djurgården intressant, berättar han.

Varför blev det HV?

– Helst ville jag inte flytta till Sverige överhuvudtaget, men jag var hemma på besök och trots att jag hade sagt att jag inte ville ha något förslag från HV, så fick jag det ändå. Jag hade umgåtts med kompisarna i några veckor och då var det bra tajming på erbjudandet. I dag är jag så himla glad över mitt beslut.

Tre gånger

HV och Djurgården har bara mötts tre gånger i slutspel. Första gången, för 15 år sedan, slutade det med SM-guld för HV.

Det åttondeplacerande Jönköpingslaget slog överraskande ut seriesegrarna Djurgården med 3–0 i matcher och gick sedan hela vägen.

– 1995 är klassiskt i våra ögon. Jag minns att vi var rejäla underdogs och att vi lyckades ta den första matchen uppe i Globen. Det var där allt började. Det var helt fantastiskt, vi trodde väl inte ens själva att vi skulle klara det.

Fick friläge

Johan Davidsson var bara 19 år då, men minns än i dag hur det kändes då att få göra mål i Globen.

– Det var någon som skulle plocka ner en puck med handsken och missade lite. Jag fick ett friläge och satte pucken i mål. Sedan var det båda handskarna i luften och pickadollerna fram, riktigt moget, hehe.

Blir det samma målgest nu?

– Nä, nuförtiden är jag glad om jag orkar lyfta armarna...

Vad säger du om årets Djurgården?

– Djurgården visade redan på försäsongen att de var vassa. Sedan har de hållit en jämn standard hela tiden och har visat i slutspelet att de har ett effektivt och tryggt spelsätt. Det är ett hårt arbetande lag som är kvicka i sina kontringar. Det gäller att vi är vakna och inte bjuder på så mycket.

– Det blir förmodligen mer öppen hockey mot Djurgården än det var mot Timrå och Skellefteå. Men det vi inte än, vi får se om Djurgården ställer upp på samma sätt; krigar, försvarar egen kasse och går på kontringar. Jag tror inte det, men vi får se.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN