”Varje klubb är fri att anställa och avskeda en spelare”

avAftonbladet

Här är lagens genvägar vid en eventuell NHL-lockout

Foto: Roger Lundsten
Proffsen fixade guldet Den senaste NHL-lockouten var säsongen 2004/2005 – då vände massor av världsstjärnor hem. Daniel Alfredsson var med och vann SM-guld med Frölunda.

Skriv kontrakt med spelaren säsongen ut och sparka honom om NHL-säsongen drar i gång.

Det är ett av kryphålen som elitklubbarna kan utnyttja för att komma runt förbudet mot korttidskontrakt.

– Varje klubb är fri att anställa och avskeda en spelare, där har vi inga synpunkter, säger Hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson.

Hockeyligans och Hockeyallsvenskans beslut om att inte tillåta korttidskontrakt med NHL-spelare vid en eventuell lockout har skapat debatt i hockeyfamiljen.

– Rent generellt kan jag säga att det har blivit en infekterad fråga, både i elitserien och i allsvenskan, säger Modos general manager Markus Näslund.

Flera svenska NHL-spelare som Sportbladet har pratat med har svårt att förstå beslutet.

– Jag förstår att de tycker det är konstigt att de inte får spela i Sverige. För de flesta av killarna handlar det inte om att tjäna pengar. De vill spela ishockey och känner starkt för sin tidigare klubb, säger Näslund.

Hockeyligan står fast vid att bara ompröva sitt beslut om det skulle visa sig att hela säsongen i Nordamerika ställs in.

”Borde vara tillåtet”

Men det finns kryphål att komma runt förbudet mot korttidskontrakt. Ett alternativ kan vara att låna in en NHL-spelare som redan skrivit kontrakt med en annan europeisk klubb. Ett annat alternativ är att skriva kontrakt säsongen ut och sedan sparka spelaren om NHL-säsongen drar i gång.

Enligt Stefan Bengtsson finns det ingenting som hindrar klubbarna från att göra det:

– Nej, det borde vara tillåtet om nu inte spelarfacket har några invändningar på hur det går till. Vi har inga synpunkter på om klubbarna sparkar spelare eller ledare, säger Hockeyallsvenskans vd.

”En hypotetisk fråga”

Hockeyligans vd Jörgen Lindgren står fast vid att samtliga klubbar var eniga om att säga nej till korttidskontrakt. Och Lindgren vill inte se att klubbarna letar kryphål för att komma runt beslutet.

– För det första är det en ytterst hypotetisk fråga. Men beslutet som togs var enhälligt och att hålla på att leta kryphål är att agera i direkt motsatt riktning mot det vi kommit överens om.

Skriv kontrakt med spelaren säsongen ut och ge honom sedan sparken om NHL-säsongen drar igång.

Låna in en NHL-spelare som tidigare skrivit på för ett lag i en annan europeisk liga, som tillåter korttidskontrakt.

Att skriva tryout-kontrakt med en spelare är tillåtet. Problemet kan vara att motivera varför det behövs en tryout med en etablerad NHL-spelare.

Elitserien och Hockey­allsvenskan har sagt nej, men svenska division 1-klubbar överväger att tillåta lockoutade NHL-spelare. En möjlighet kan vara att låna in en spelare som redan har skrivit på för en division 1-klubb.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL