Superenkät: 30 svenskproffs om planerna vid lockout i NHL

avErik Karlsson, Per Bjurman

Det vimlar av svenska NHL-stjärnor.

Hur tänker de – nu när lockouten närmar sig?

Sportbladet ställde två frågor till 30 spelare.

OBS! Enkäten gjordes förra veckan, före tisdagens besked att allsvenskan nu släpper fram NHL-proffsen.

■ ■ 1. Vad tycker du om svenska ligornas beslut att inte ta in NHL-proffs på kortidskontrakt?

■ ■ 2. Vad har du för  plan om det blir en lockout?

HENRIK ZETTERBERG, DETROIT RED WINGS

1)  ”Jag förstår hur de resonerar. Det låter som guld och gröna skogar att NHL-spelare kommer hem och lirar, men det blir inte så lyckat om vi sedan sticker tillbaka till jul. Men kanske hade de kunnat införa något slags tak och gett plats åt åtminstone en spelare per lag, så att det inte blivit så många luckor att fylla.”

2) ”Om det blir lockout fortsätter vi killar i laget träna på egen hand. Jag stannar här och ser till att vara i form när säsongen väl startar.”

ANDREAS LILJA, PHILADELPHIA FLYERS

1) ”Både bra och dåligt. Det är bra för spelarna där hemma, men dåligt för publiken. Det hade ju ökat intresset enormt om de bästa kommit hem, hade man inte kunnat ha en ­regel om att bara svenska spelare får komma? Att Allsvenskan också tagit samma ­beslut tycker jag är direkt korkat, tänk vilket drag det blivit i den ligan.”

2) ”Först och främst ska jag se till att bli frisk. Sedan får vi se, får man känslan att en eventuell konflikt kan bli långvarig får man väl börja fundera på att åka nånstans.”

MIKAEL SAMUELSSON, DETROIT RED WINGS

1) ”Jag förstår det, men tycker ändå det är fel.  Ska man ha dit NHL-spelare måste det vara på korttidskontrakt, så funkar det helt enkelt,  och låter man bli att göra det går man miste om chansen att skapa väldigt stort intresse kring hockeyn i Sverige. Det är ju bara att se hur det var förra gången, man hör hela tiden folk säga att de aldrig sett bättre hockey än då.”

2) ”Det ska nog mycket till om jag ska åka annanstans och spela. Vi har två barn som precis börjat skolan och vi har dessutom flyttat rätt mycket de senaste åren, så jag vill vara med familjen.”

TOBIAS ENSTRÖM,  WINNIPEG JETS

1) ”Mja, jag vet inte. Det känns lite konstigt att vi som vuxit upp i Sverige och har klubbar vi fostrats inte får spela. Det är ju vårt hemland. Men det är inte jag som bestämmer...”

2) ”Jag har fortfarande inte tänkt så långt. Jag hoppas fortfarande att det här går att lösa och kör som sagt på som vanligt.”

HENRIK LUNDQVIST, NEW YORK RANGERS

1) ”Tja, förra gången blev det ju väldigt lyckat, men då kunde spelarna vara kvar hela säsongen. När det handlar om korttidskontrakt blir det lite krångligare. Jag har viss förståelse, men tycker samtidigt att det är lite tråkigt.”

2) ”Jag avvaktar ett tag, sedan åker jag nog hem till Sverige och hälsar på familj och vänner.”

HENRIK SEDIN, VANCOUVER CANUCKS

1) ”Förstår beslutet, det skulle ställa till problem för klubbarna.

”2) ”Jag väntar och ser hur lång den blir.”

CARL HAGELIN, NY RANGERS

1) ”Jag tycker det rätt beslut för svensk hockeys utveckling. För fansen vore det förstås kul att se proffsen, men många unga och lovande spelar skulle drabbas. Så jag tycker ligorna gör rätt.”

2) ”Jag har ingen plan ännu, jag tar det som det kommer. Skulle det bli konflikt får jag börja fundera på det när det närmar sig.”

JOHAN HEDBERG, NEW JERSEY DEVILS

2) ”Jag kommer att sitta tight och blir kvar här i New Jersey. Tror inte familjen skulle uppskatta att jag tar hit dem och sen meddelar att jag ska åka nån annanstans och spela hockey, ha ha.

1) ”Jag förstår dem och skulle ha tagit samma beslut om jag var i deras sits. Kortsiktigt är det förstås kul med den boost som NHL-spelare skulle ge, men vad händer om alla sen sticker och unga spelare på väg in i lagen fått stå utanför?

JHONAS ENROTH, BUFFALO SABRES

1) ”Det har väl både för- och nackdelar. Jag tycker det är lite tråkigt att inte få komma hem och spela, jag hade gärna lirat i Elitserien. Eller, när det inte gick, med SSK eller Djurgården i Allsvenskan.”

2) ”Jag känner att jag nog måste spela nånstans. Exakt var får vi se när det närmar sig.”

DAVID ULLSTRÖM, NY ISLANDERS

1) ”Det är tråkigt, hade varit grymt kul. Samtidigt så förstår jag ju att det sätter i käppar i hjulet för många juniorer och verksamheten. ”

2) ”Då åker jag ner och spelar AHL.”

NICKLAS BÄCKSTRÖM, WASHINGTON CAPITALS

1) ”Det är väl både och. Jag förstår deras argument, men att vi som är från Sverige inte får komma hem och spela är lite dåligt, tycker jag.”

2)  ”Jag har inte tänkt så långt, vi får se när det är ett faktum.”

DANIEL SEDIN, VANCOUVER CANUCKS

1) ”Jag förstår svenska ligorna även om det var kul förra lockouten att få chansen att spela hemma.”

2) ”Jag stannar här borta, barnen går i skola. Tar mig en funderare om det blir lockout hela året.

VICTOR HEDMAN, TAMPA BAY LIGHTNING

1) ”Jag tycker det är jävligt tråkigt. Det hade ju varit en enorm attraktion för hela ligan att få över världens bästa spelare. På ett sätt förstår jag förstås argumentet att man inte vill ha spelare som kan försvinna när som helst, men det borde vara upp till varje klubb att ta eget beslut.”

2) ”Bra fråga. Jag vill inte sitta här och inte spela, och eftersom vi inte får spela i Sverige måste man väl söka sig någon annanstans.”

NIKLAS KRONWALL, DETROIT RED WINGS

1) ”Jag tycker det är jävligt tråkigt. Det hade ju varit en enorm attraktion för hela ligan att få över världens bästa spelare. På ett sätt förstår jag förstås argumentet att man inte vill ha spelare som kan försvinna när som helst, men det borde vara upp till varje klubb att ta eget beslut.”

2) ”Bra fråga. Jag vill inte sitta här och inte spela, och eftersom vi inte får spela i Sverige måste man väl söka sig någon annanstans.”

PATRIK BERGLUND,  ST. LOUIS BLUES

1) ”Det finns många olika åsikter i den frågan, men jag tycker det är bedrövligt. Att vi svenskar inte får åka hem och spela i vårt eget land när alla andra ligor i världen är öppna för förslag...ja, bedrövligt.

2) ”Jag hade sett fram emot att åka hem till Sverige, men nu är ju den dörren stängd och framförallt är jag oerhört besviken över det.”

PATRIC HÖRNQVIST, NASHVILLE PREDATORS

1) ”Lite halvkonstigt tycker jag nog att det känns. Jag tror de förlorar på det. Men det är deras beslut, de vill ha det så och då är det bara att finna sig i.”

2) ”Jag vet inte riktigt, jag har inte tänkt så långt ännu. Det hänger väl lite på vad som blir sagt under förhandlingarna i veckan. Står vi långt ifrån varandra eller inte? Först när man fått riktig känsla för det kan man börja fundera på det. Det självklara för mig hade ju varit att åka hem och spela med Djurgården, men när det nu inte går får vi se.”

DANIEL ALFREDSSON, OTTAWA SENATORS

1) ”Jag tycker man får förstå det. För spelare här som vill spela någon annanstans vore det förstås smidigast att åka hem, men om det kommer 2–3 spelare till varje lag, vilket det väl skulle bli fråga om i Elitserien, och de sedan sticker efter två månader kan jag ju ha förståelse för att de som varit petade och ska ersätta dem inte är så motiverade...

2) ”Jag kommer inte att spela någon annanstans, jag stannar här i Ottawa och tränar för att hålla mig i form. Barnen går i skola och jag vill vara här.

MATTIAS ÖHLUND, TAMPA BAY LIGHTNING

1) ”Jag har förståelse för båda sidorna i den debatten. Det vore förstås kul för fansen om det kom hem en massa bra spelare, men samtidigt förstår man ju att det skulle bli rörigt och oroligt för klubbarna.”

2) ”Jag har inga särskilda planer, jag kommer att fortsätta ägna mig åt rehab och har dessutom barn i skolan, så jag blir kvar i Tampa.

VIKTOR FASTH, ANAHEIM DUCKS

1) ”Jag är för dåligt insatt i den debatten för att uttala mig över huvudtaget. Så jag har inget och säga i den frågan, det beror väl på hur länge lockouten håller på och det är svårt att säga.

2) ”Det får vi ta då, nu försöker jag bara ställa in mig på att det ska bli spel som vanligt. Blir det lockout får man ta det därefter.

MARCUS KRüGER, CHICAGO BLACKHAWKS

1) ”Det är klart det är tråkigt. Tror publiken hade gillat det. Jag kommer ihåg den förra lockouten, det var  rätt häftigt att se spelarna som man aldrig fick se annars varje vecka på Globen eller Hovet. Men ligorna gör väl det av en anledning som jag helt klart kan köpa.”

2) ”Vi får se vad som händer, om det blir lockout får jag ta det då och kolla över alternativen. För mig som har tvåvägskontrakt, och när jag inte kan spela i elitserien och allsvenskan, så blir det AHL. Det känns som ett bra alternativ.”

DOUGLAS MURRAY, SAN JOSE SHARKS

1) ”Det är en besvikelse, jag tycker det kunde ha hanterats på ett bättre sätt. Det kanske inte blev så lyckat förra gången, lagen  fick nog in lite för många importer då, men man borde kunna bereda plats för åtminstone ett antal och framförallt oss svenskar. Det handlar om killar som gjort väldigt mycket för sina klubbar och fortfarande brinner intensivt för dem.”

2) ” Vi får se. Det beror lite på vad som händer under förhandlingarna, känns det som att vi står jättelångt ifrån varandra är det dags att börja kolla på Europa. Men jag tror jag avvaktar i alla fall i några veckor , det verkar som att de flesta i laget tänker stanna här i San Jose åtminstone till en början och det vill nog jag också göra.”

OLIVER EKMAN-LARSSON, PHOENIX COYOTES

1) ”Jag är inte den rätte att svara på det. Det är klart att det varit roligt att spela i Sverige om det blir konflikt, men nu är det som det är. Inte mycket att göra år. Och eftersom jag har rookie-kontrakt är det inte säkert att jag kunnat välja själv i ett sånt läge, de kanske vill att jag ska spela i AHL.

2) ”Jadu, jag har inte funderat så långt ännu. Jag är hundra procent inställd på att det blir spel och agerar därefter. Blir det lockout får man ta beslutet när det hänt.

HENRIK TALLINDER, NEW JERSEY DEVILS

1) ”Jag förstår de svenska hockey klubbarna men samtidigt går fansen miste om att se väldigt duktiga hockeyspelare som de i normala fall aldrig kommer få se spela hockey live. Synd för fansen.”

2) ”Min plan är att vara kvar här i New Jersey under lockouten.”

ANDERS NILSSON, NY ISLANDERS

1) ”Det är väl klart att det är tråkigt men man förstår klubbarna. De har fulla trupper och vissa har haft det lite tyngre ekonomiskt sista åren, att då ta in 3–5 spelare över budget det kan fälla en hel förening på sikt. Med det är på gott och ont så klart, det hade ju varit kul för fansen.”

2) ”Planen är att åka över och börja spela AHL-hockey sen får man se därefter. Det är lättare också då man kan följa händelserna därborta. Men just nu är jag helt inställd på AHL.”

LOUI ERIKSSON, DALLAS STARS

1) ” Jag kan förstå dom. Svårt att skriva kontrakt med oss ifall vi sticker tillbaka mitt i säsongen. Blir svårt att bygga ett lag till våren. Självklart även tråkigt med tanke på hur kul det hade vart att komma hemma och lira med alla.”

2.) ”Stannar i Dallas o fortsätter träna vidare i hopp om att det löser sig.”

ANTON LANDER, EDMONTON OILERS

1) ”Det finns väl två sidor som man kan se, dels för fansen och dels för klubbarna.”

2) ” Min plan är väl att prata med Edmonton och höra vad de tycker. Jag kan inte göra något förrän beslutet är taget. ”

ERIK GUSTAFSSON, PHILADELPHIA FLYERS

1) ”Jag tycker det är lite tråkigt. Man förstår ju att det blir lite rörigt när NHL-spelare kommer hem och tar andras platser, men det borde ha gått att lösa. På kort sikt hade det varit väldigt roligt, framförallt för fansen.

 2) ”Med 95 procent säkerhet spelar jag med Adirondack i AHL och jag är bara glad att jag har nånstans att spela och kan fortsätta utvecklas.

JACOB JOSEFSON, NEW JERSEY DEVILS

1) ”Jag har förståelse för det. Det skulle röra om lite för mycket i trupperna om det kom NHL-spelare som bara stannar ett tag. Samtidigt hade det förstås varit roligt att spela hemma.”

2) ”Jag har ju tvåvägskontrakt och förbereder mig på att spela med Albany i AHL om det blir konflikt.”

MARCUS JOHANSSON, WASHINGTON CAPITALS

1) ”Jag har förståelse för hur de resonerar. De har ju sina trupper spikade.

2) ”Jag har ingen riktig plan ännu. Det är ju inte hundra procent att det blir lockout, så jag avvaktar.”

ERIK KARLSSON, OTTAWA SENATORS

1) ”Det är tråkigt för oss spelare, det självklara alternativet hade ju varit att åka hem till Sverige och spela. Men det är som det är, de har sina anledningar och man kan inte göra något åt det.

2) ”Vet inte ännu, jag har inte tagit något beslut ännu. Vi får avvakta ett tag och se vad som händer med det här.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL