Klart: Stjärnan avstängd i OS

HOCKEY

”Vet inte om det är lönt att överklaga...”

1 av 8 | Foto: TV4

Alexander Edler, 27, har fått sitt straff.

NHL-stjärnan stängs av de två första matcherna i OS.

– Men det här påverkar inte hans chanser att bli uttagen, säger landslagschefen Tommy Boustedt till Sportbladet.

Det var i VM-kvartsfinalen mot Kanada som Vancouver Canucks-stjärnan Alexander Edler träffade Eric Staal med en knätackling som tog extremt olyckligt.

Då beslutade Internationella ishockeyförbundet (IIHF) att svensken skulle stängas av resten av turneringen – och att hans straff kan förlängas med ytterligare tre matcher.

Det blir "bara" två.

”Tycker det var tillräckligt”

Beskedet kommer i dag, efter att Edler, hans advokat Mark Stowe och Tre Kronors landslagschef Tommy Boustedt förra veckan suttit i möte med IIHF i Zürich, Schweiz.

– Ja, det stämmer. Han är avstängd mot Schweiz och Tjeckien den 12 och 14 februari, säger Bousted som, likt Edler själv, är missnöjd med straffet.

– Vi tycker att det var tillräckligt hårt att han missade de två och en halv sista matcherna i VM. Det grundar vi på att han tacklingen inte var med uppsåt att skada samt den praxis som finns sedan tidigare. Till exempel gjorde Getzlaf (Ryan) en liknande sak i Helsingfors 2012 och han stängde inte av.

Vad lade ni fram för motargument på mötet?

– Just att det inte fanns uppsåt att skada. Sedan försökte vi visa hur fort det går. Alex har ingen möjlighet att väja undan. Staal är tacklingsbar så länge han har pucken, men han förlorar den bara en bråkdel av en sekund innan tacklingen kommer. Ingen människa i världen har så snabb reaktionstid att man hinner väja undan.

Går det, och kommer ni, att överklaga?

– Det får vi fundera på. Jag vet inte om det är lönt.

Påverkar det här hans chanser att bli uttagen till OS?

– Nej. Jag har pratat med Mårts (Pär) i dag och det påverkar inte uttagningen. Det som avgör är hur spelarna presterar i höst.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor