Hagelin hjälte i comebacken

HOCKEY

Assisterade till avgörandet: ”Kändes redan på morgonvärmningen att det var något speciellt i luften”

Foto: Hagelin tillbaka mot Islanders.

NEW YORK. I natt gjorde Carl Hagelin äntligen säsongsdebut för New York Rangers – och firade genom att slå passningen till det matchavgörande målet i ett hett derby mot New York Islanders.

– Jag har inte varit inblandad i en sådan situation på fyra-fem månader, men när det hände blev det perfekt, säger han med ett glatt leende till Sportbladet efter 3-2-segern.

Carl Hagelin tvingades operera en skadad axel i somras och har därför missat New York Rangers inledande grundseriemånad.

Frustrerande, kan man tänka – särskilt som laget inte direkt rosat marknaden.

– Nja, jag visste att jag skulle missa åtminstone tio matcher och var inställd på det, tack vare att jag fått hjälp att komma i kontakt med rätt sorts människor har det snarare gått lite fortare än vi trodde, säger han när vi träffar honom efter nattens derby på Long Island.

Han fortsätter:

– Så frustrerande vet jag inte om jag kan säga att det varit. Det är såklart inte kul att sitta och titta när det går tungt för laget, men jag är inte typen som tänker och grubblar för mycket. Jag är ”easy going” och kör på.

Likafullt var det förstås roligt för den 25-årige speedkulan från Södertälje att äntligen få begå säsongsdebut i natt.

– Verkligen. Det kändes redan på morgonvärmningen, det var något speciellt i luften, konstaterar han.

”Inte kört ett enda byte på träning mot backar”

Bra gick det också – efter en något trevande start.

– Jag har inte kört ett enda byte på träning mot backar på de senaste två månaderna, så jag visste att saker och ting inte skulle studsa rätt till en början, berättar ”Hagge”.

– Men i slutet av första perioden hade jag några bra byten och i andra hade jag många bra i deras zon. I tredje var det lite fram och tillbaka, det var en match när man fick vara med om allt.

Assisterade Pouliot

Och så slutade säsongsdebuten på bästa tänkbara sätt:

Backen Ryan McDonagh hade kvitterat Islanders 2-1-ledning i ett powerplay i början av tredje perioden och när lite drygt sex minuter återstod kom Hagelin med i ett tre-mot-två-läge i Islanders zon, slog en knivskarp passning till Benoit Pouliot mitt i slottet och ögonblicket senare var ”slaget om New York” avgjort.

– Jag har inte varit inblandad i en sån situation på fyra-fem månader, men när det hände blev det perfekt. Pouliot gav mig en fin droppassning, tog sig in till mål och var plötsligt ren och fick till en riktigt bra avslutning. Det var härligt att få vara med om en seger direkt, säger Hagelin.

Henrik Lundqvist har som bekant precis kommit tillbaka från skada och eftersom han stod mot Montreal kvällen innan fick han vila på Long Island. I hans frånvaro stod nye andremålvakten Cam Talbot för en ny, fin insats.

Hos Islanders begick österrikiske stjärnan Tomas Vanek – hämtad från Buffalo i en spektakulär trejd så sent som i söndags – debut och klarade sig okej i en glamour-kedja med John Tavares och Kyle Okposo.

– Vi hade några bra ögonblick, men håller fortfarande på och lära känna varandra, säger han till nhl.com.

■ ■ ■

Jagr slog rekord – eller inte

Jarmir Jagr gjorde det matchavgörande målet när hans New Jersey slog Tampa hemma med 2-1 – och i ungefär en timme hette det att han därmed skrivit historia som den som gjort flest matchavgörande mål i hela NHL-historien med 119 sådana fullträffar.

Sedan visade en noggrannare kontroll att Mister Hockey himself, Gordie Howe, fortfarande innehar rekordet med 121 matchavgörande baljor.

Den tjeckiske legendaren är dock den främste matchdödaren sedan 1967 och det är ju inte så dåligt det heller.

Han ser överhuvudtaget ut att börja trivas i Devils-uniformen och det torde skrämma övriga lag när han till tidningen The Record efter Tampa-matchen, med ett brett leende, utbrister:

– Jag känner hur kaxigheten börjar komma tillbaka...

■ ■ ■

Toews hattrick sänkte Ottawa

Mika Zibanejad gjorde under nattens besök i Chicago sitt andra mål för Ottawa sedan han kallades tillbaka från farmarlaget häromveckan.

Men det hjälpte inte.

Till slut vann regerande mästarna en vilda västern-artad tillställning med 6-5.

Stor hjälte blev lagkaptenen Jonathan Toews, som fullbordade ett hat trick.

Erik Karlssons stod för en assist för Ottawa och Niklas Hjalmarsson för en för Chicago.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL