Abrahamsson: Många har lärt läxan från i fjol

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

CALGARY. Utspelat i matchinledningen och uträknat i de två första perioderna.

Men ingenting verkar kunna knäcka det här svenska laget.

I stället svarade de för en av de mäktigaste vändningar jag sett ett svenskt ishockeylandslag göra.

Juniorkronorna kom så snett in i den här gruppfinalen som det bara går att göra. Två individuella misstag av backen John Klingberg och målvakten Johan Gustafsson gjorde att det stod 0–2 efter bara 2.16.

Målen kom dessutom med bara sju sekunders mellanrum.

Ryssarna flög fram i matchinledningen och spelade i ett tempo som det här svenska laget inte varit i närheten av att möta tidigare i turneringen. Juniorkronorna hade enorma problem att hänga med.

Det kändes farligt varje gång ryssarna kom in i anfallszonen.

Efter 13.33 kom också 0–3, då Sverige spelade i numerärt överläge. Ett vekt agerande i anfallszonen bäddade för en kontring.

Snacka om tre riktiga käftsmällar redan innan den första perioden var över.

Och trots att svenskarna pepprade den storspelande ryske målvakten Vasilevski med skott i mittperioden var ändå känslan att ryssarna hade bra kontroll på matchen. Sverige fick fyra möjligheter i numerärt överläge utan att få spelet att stämma.

Det var först i tredje perioden som det började hända grejer.

Oscar Klefboms kanonträff i inledningen som betydde 1–3 var en vattendelare. Ett mål som totalt vände matchbilden. Efter det tog Sverige över fullständigt medan ryssarna såg allt osäkrare ut.

Roger Rönnberg coachade som en desperado. Han bänkade tidigt misslyckade John Klingberg och senare även Victor Rask. Han bytte målvakt i slutminuterna för att få ett extra spelavbrott för att förbereda den svenska slutoffensiven.

Hans spelare kände av signalerna från båset och agerade därefter. Det var hungrigt och desperat, men ändå målmedvetet.

Målvakten Johan Gustafsson, som kritiserats under turneringen, fick en mardrömsstart men stängde igen i de två sista perioderna. Bäst minns vi den suveräna räddingen i slutminuterna vid ställningen 2–3 när storstjärnan Kuznetsov kom helt fri.

Det fanns fler svenska hjältar.

Max Friberg kvitterade till 3–3 i slutminuten och låg även bakom förarbetet till segermålet i förlängningen. Joakim Nordström var en av de bästa spelarna genom hela matchen och fick välförtjänt belöning med det avgörande målet.

Nu är Juniorkronorna dels direktkvalificerade för tisdagens semifinal, dels slipper vi möta Kanada i semin. Vi kan ställa in oss på ett möte med Finland, för i min värld finns det inte att Slovakien ska kunna rubba våra östra grannar.

Finland har precis som Sverige växt genom turneringen och har efter kollapsen i premiären mot Kanada radat upp tre raka segrar. Det blir givetvis ingen enkel match.

Det var samlade svenskar som kom ut i den mixade zonen i natt. Många av spelarna var med redan för ett år sedan och de har definitivt lärt sig läxan att en gruppseger inte betyder någonting när slutspelet börjar.

Klockan har precis passerat midnatt i Calgary när jag skriver det här. Det har blivit 2012. En hel del talar för att det blir Sveriges år.

Vi har fortfarande en tuff väg mot det där efterlängtade guldet. Men med all den karaktär och moral som verkar finnas i det här laget kan det räcka hela vägen.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN