Förbundskaptenen: Vår chans är två-tre procent

Norges förbundskapten Roy Johansen.
Norges förbundskapten Roy Johansen.

I fjol chockade Norge Tre Kronor och vann VM-premiären.

Men inte ens norrmännen verkar tro på en ny dunderskräll.

– Det är två-tre procents chans, säger förbundskaptenen Roy Johansen.

– Jag är mer optimist än Roy. Jag säger fem procent, säger målvakten Lars Haugen.

När Tre Kronor inledde förra VM mot just Norge gick det käpprätt åt skogen. Sverige ledde med både 3-1 och 4–3, men Norge kom tillbaka och vann på straffar – en praktsensation.

I år har Norge i stort sett samma lag, men har kryddat med KHL-stjärnan Patrick Thoresen. Sverige, däremot, kommer med ett betydligt starkare lag där det vimlar av NHL-spelare.

”Tuff uppgift”

– Vi är en lilleputtnation. Visst, chansen till en skräll finns, men Sverige är skyhöga favoriter. De har världsstjärnor i laget som gör dem till favoriter att ta hem hela mästerskapet, så det blir en tuff uppgift, säger förbundskaptenen Roy Johansen som scoutade Tre Kronors torsdagsträning.

– Haha, det är bara för att fördriva tiden i väntan på vår träning...

Hur mycket fokuserar ni på Sveriges stjärnor?

– Väldigt lite. De har bara bra hockeyspelare, så vi har bara fokus på vårt eget spel. Vi måste spela snålt. Och inte dra på oss utvisningar.

Haugen stor hjälte

Målvakten Lars Haugen blev stor hjälte i straffläggningen förra året och minns bragden med glädje.

– Det började riktigt dåligt, men sedan släppte allting och vi började tro på oss själva, samtidigt som vi hade en ruskig tur. Det var en helt otrolig vändning, säger Haugen.

– Men jag tror inte att de gör om samma misstag som ifjol. Vårt hopp är att de underskattar oss, men det lär de inte göra efter det som hände förra året.

Loui Eriksson gjorde två mål i förlustmatchen förra året, men brände sin straff i straffläggning. Han lovar att Sverige inte underskattar Norge.

– De har många bra spelare som kan gnugga på. Men vi kommer vara fullt laddade. Vi kommer inte att underskatta Norge, det lovar jag, säger han.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN