Nytt kontrakt före krossen – kan försvinna direkt

Joakim Nygård, 26, skrev under ett nytt treårskontrakt inför nedsläpp.

Det firade den snabbe landslagsforwarden med ett mål när Färjestad krossade Örebro med 7–1.

Samtidigt är risken stor att Nygård försvinner till NHL redan i sommar.

Färjestad gav sina fans en riktigt fin present inför nedsläpp mot Örebro. Publikfavoriten och landslagsforwarden Joakim Nygård skrev på isen under ett treårskontrakt 

– Jag tänkte att ni ska få vara med om en rolig sak, berättade general manager Peter Jakobsson för hemmasupportrarna och fortsatte: 

– Vi ska presentera ett långt avtal med en av de absolut bästa spelarna vi har och i hela ligan. Det ska bli en fröjd att få signaturen på det här avtalet.

Den stora frågan är nu om Nygård verkligen blir kvar i Färjestad ens nästa säsong. Som alla svenska spelare har han rätt att gå till en NHL-klubb även med bindande kontrakt i SHL. 

Och som Nygård spelat den här säsongen, och de senaste åren, är risken stor att någon NHL-klubb väljer att sajna odraftade Nygård. Annars blir det spel med Färjestad, åtminstone kommande säsong.

Klausul för KHL och NLA

För VF berättar Peter Jakobsson att Nygård har en klausul i kontraktet som före ett visst datum öppnar för spel i både ryska KHL och schweiziska NLA under de två avslutande åren på treårskontaktet.

Under de förutsättningarna tvekade inte Nygård att skriva under avtalet: 

– Tankarna har varit ganska självklara. Jag vill stanna här, det finns inget annat alternativ i Sverige. Det känns bra och tryggt att ha ett treårskontrakt, säger han till C More efter den första perioden.

En period där Färjestad körde över Örebro i inledningen och ledde med 3–0 redan efter 13 minuter. Det tredje målet stod just Nygård för när han på känt manér blåste förbi motståndarbackarna: 

– Jag ser att deras backar är lite höga så jag trampar på och får över pucken på backhand och pillar in den mellan benen. Det var skönt, säger han.

Efter överkörningen i den första perioden var den här matchen mer eller mindre över. Färjestad vann till slut med klara 7–1.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!