”Jag är 100 procent säker - det är Galotta”

Av: Kristoffer Bergström, Robert Laul, Sven Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Källa pekar ut AIK:s makthavare för rasistisk attack mot Zlatan Ibrahimovic

1 av 5

För två år sedan riktade Inters fans en rasistisk banderoll mot Zlatan Ibrahimovic.

Enligt uppgifter till Sportbladet är en av männen som står där bakom AIK:s Jonas Galotta.

– Jag är hundra procent säker på att det är han, säger en initierad källa.

År 2012 vann Inter januariderbyt mot Milan med 1–0, men många i Sverige minns matchen av en annan anledning. Före avspark höll en grupp Interfans upp en banderoll, vars motiv var hämtat från omslaget till boken "Jag är Zlatan Ibrahimovic".

Boknamnet var ersatt av ett rasistiskt budskap.

På svenska stod "Jag är en zigenare". Och längst ner till höger på banderollen syntes signaturen Gal8, vilket kan utläsas som "Galotta".

Rakt ovanför banderollen står en man som tre av varandra oberoende källor pekar ut som AIK Hockeys informella höjdare Jonas Galotta.

– Det var känt redan före avspark, förklarar en uppgiftslämnare som säger sig vara hundra procent säker på att mannen på bilden är Galotta.

”Ni har fått mitt svar”

Jonas Galotta är Intersupporter, men vill inte bekräfta att det är han som är på bild vid banderollen.

– Mitt svar är: jag utgår från att ni är medvetna om att det innebär förtal att publicera osanna uppgifter av den här karaktären? skriver han i ett mejl.

När Sportbladet ställer en rak fråga om det är han på bilden vill han varken svara ja eller nej:

– Ni har fått mitt svar. Jag avvaktar er eventuella publicering innan jag vidtar åtgärder.

Företagsekonomen Jonas Galotta, 44, lämnade Sverige 2004, har bott i Schweiz och på Malta men flyttade tillbaka till Stockholm 2014 och engagerade sig omgående i favoritlaget AIK.

Tillhörde ”Söndagsgruppen”

Under året har han varit verksam på flera nivåer i AIK Hockey och Fotboll, bland annat Målklubben, sålt medlemskap, suttit i en tillfällig valberedning som utsett styrelse samt varit en stark kraft i en utredningsgrupp som gått igenom pärmar och böcker, avtal och protokoll i AIK Hockey.

Jonas Galotta tillhörde också det som döpts till "Söndagsgruppen" som det rapporterats flitigt om i medierna i dagarna: Ett antal oroliga AIK-supportrar som under våren började träffas om söndagarna för att ta fram kandidater till ny ishockeystyrelse i allmänhet och välja in fotbollens starke man Johan Segui i synnerhet. Detta med anledningen av AIK:s degradering från SHL och stora ekonomiska problem.

– Vi informerade styrelsen, både den nya och den gamla i bolaget, vad vi tyckte var missförhållanden inom AIK Ishockey. Vi krävde att man skulle åtgärda detta. Vi tyckte oss se ett mönster som skulle kosta AIK väldigt mycket pengar, sammanfattade Jonas Galotta utredningen för Sportbladet i söndags.

Vd:n sa upp sig

Det slutade med att styrelsen sa upp fem personer i AIK:s ledning samt att ytterligare fyra sa upp sig själva.

I efterhand har Jonas Galottas metoder fått hård kritik av förre vd:n Thomas Johansson som menade att han egentligen sa upp sig några dagar innan han "fick foten":

– Jag sa upp mig själv. Jag ville inte arbeta i en förening som Jonas Galotta styr, menade Thomas Johansson.

Sportbladet sökte under gårdagen AIK:s fotbollsordförande och hockey-VD Johan Segui utan framgång.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN