Svenske doldisen får chans på NHL-camp

HOCKEY

Ska visa upp sig i Minnesota

Från division 1 till NHL. 

Anton Grenholm, 22, står inför sitt livs chans när han nästa vecka ska provträna med Minnesota Wild.

– Jag trodde inte riktigt på det först, säger han till Sportbladet.

Forwarden Anton Grenholm har huserat i division 1 sedan han blev senior för för två säsonger sedan. Men nu kan den 22-årige svensken göra ett rejält kliv på karriärstegen.

På lördag nästa vecka packar han sina väskor för att åka till Minnesota – där han kommer att få chansen på en av Wilds camper.

Flera NHL-spelare

Enligt Östersunds-Posten, som var först med nyheten, kommer ett 15-tal NHL-spelare att vara med på lägret.

– Som jag har fattat det är det Minnesota Wilds organisation som organiserar det. Det blir väl ett ispass per dag, lite taktik och fyspass, säger Grenholm till Sportbladet.

Förra säsongen skrapade Grenholm ihop 37 poäng i bottengänget Brunflo, som då spelade i division 1. Inför årets säsong har han skrivit på för Örnsköldsvik Hockey – men det var kontakterna i Brunflo som blev avgörande för NHL-chansen.

”Ville veta allt”

– Det var Tommy Samuelsson i Brunflo, som fixade det här via sina kontakter. Men när han ringde hade jag ju inte en tanke på att det skulle röra sig om en NHL-camp, säger Grenholm.

Tommy Samuelsson, en eldsjäl i Brunflo, förklarar hur det hela gick till:

– Jag pratade med min kontakt Mike Merchant i Boston. Han var förresten här i Brunflo när ryska landslaget var här. Han vidarebefordrade mina uppgifter till Joe Mullen, som gjort 1000 NHL-matcher och som har varit assisterande tränare i Pittsburgh. Han ville veta allt om Anton och sedan bestämde han att ta över Anton, säger Samuelsson till op.se.

”Är nervös”

Den tionde augusti inleds NHL-campen.

Hur går tankarna nu då?

– Det blir nervöst, jag är nervös redan nu. Men jag är fokuserad också, det kommer bli spännande att kliva in på isen där, att ta in allting, säger han.

Vad tror du om dina chanser?

– Jag ser det här som en jättechans. Jag kommer göra allt för att få stanna och försöka visa upp mig från min bästa sida. Sedan får vi se vad som händer, men det blir en värdefull erfarenhet, oavsett vad som händer.

I Minnesota återfinns sedan tidigare två svenskar – Jonas Brodin och Christian Fohlin. I Wilds AHL-lag spelar även Johan Gustavsson och Gustav Olofsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL