AIK Ishockey

Förhandlar med välgöraren: ”Kräver in det vi kan”

Av: 

Robert Laul

Johan Segui.
Johan Segui.

HOCKEY

AIK:s tf vd Johan Segui öppnade i helgen för att stämma en av klubbens välgörare för obetalade gåvobrev.

Styrelseordföranden och advokaten Mario Ashman har undersökt ärendet.

– Det är vår skyldighet i ett aktiebolag att försöka kräva in de pengar vi kan, säger han.

Sportbladet berättade i helgen historien om den privatperson med svartgula sympatier som skänkt och lånat ut stora belopp till AIK hockey. 2007–2008 skrev personen två gåvobrev värda över sju miljoner kronor. Sedan dess har välgöraren betalat in runt tre miljoner kronor men nu vill AIK ha in resten av pengarna.

”Inte med glädje”

Tf vd Johan Segui uteslöt då inte att stämma personen i tingsrätten på grund av att AIK Ishockey AB hotas av konkurs.

– Det är jättesvårt. Som ny i styrelsen ser man att här ligger 4,2 miljoner kronor, det är otroligt mycket pengar. Vi måste gå till botten med det.

– Jag är ingen expert på hur man kräver folk på pengar så jag är inte rätt gubbe att uttala mig, sa Segui och hänvisade till advokaten och styrelseordföranden Mario Ashman:

– Som styrelse i ett aktiebolag har vi en skyldighet att försöka kräva in de pengar vi kan. Det är inget vi gör med glädje, säger Ashman.

Ser inga hinder

Enligt gåvolagens femte paragraf kan en gåva återkallas eller minskas om givarens förmögenhetssituation förändras, eller om gåvotagaren gör ”givaren märklig orätt”. 

Mario Ashman ser inga hinder i det aktuella fallet.

– Vi har ett skriftligt gåvolöfte som är bindande och det är tillräckligt för att vi ska kunna kräva personen på pengar. Det är att jämställa med ett skuldebrev så det kan man kräva in. Vad jag har förstått så har personen realiserbara tillgångar. Rätt så omfattande sådana. Är personen ut-blottad är det inte aktuellt, då är det ointressant.

Går ni vidare med det här?

– Ja, styrelsen har fattat beslut om att gå vidare med det men vi för ju förhandlingar med personen också, säger Mario Ashman.

Välgöraren har tidigare avböjt att uttala sig i ärendet.

Utdrag ur gåvolagen

5 § Varda, efter det gåvan blivit utfäst men innan den fullbordats, givarens förmögenhetsvillkor så försämrade att, i betraktande jämväl av gåvotagarens villkor, gåvans utkrävande skulle vara uppenbart obilligt, må den återkallas eller minskas.

Gör gåvotagaren givaren märklig orätt, stånde givaren fritt att återkalla gåvan, där denna ännu ej fullbordats; give dock, inom ett år från det han fick kunskap om orätten, återkallelsen till känna för gåvotagaren.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Ishockey