Lämnar klubben – efter 22 säsonger i rad

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Arno del Curto.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Arno del Curto.

Han har tränat Davos i 22 säsonger i rad. 

Nu lämnar den legendariske Arno del Curto, 62, svenskklubben:

– Han var krävande och ställde krav, men hans ledarstil passade mig, säger Fredrik Bremberg som hade Del Curto i början av hans tid i Davos.

Davos, där svenskarna Anton Rödin, Anders Lindbäck och Magnus Nygren spelar, har haft en tuff säsong så här långt. Laget har bara vunnit sju av 21 matcher och tränaren Arno Del Curto har också varit ifrågasatt. 

Efter helgens storseger mot storklubben Zürich såg det ändå bättre ut.

Men i dag meddelar Davos att Del Curto kliver åt sidan.

– Jag har sett att de har haft det lite tufft den här säsongen och det är klart: 22 år är väldigt lång tid för en tränare, säger Fredrik Bremberg.

Foto: BARDELL ANDREAS / Aftonbladet

Nu blir det första gången på 22 år som Davos inte leds av den legendariske och mytomspunne tränaren. Del Curto kom till Davos 1996 och har varit kvar sedan dess.

Vann mästerskapet sex gånger

Fredrik Bremberg gjorde en säsong i Davos 1999/2000 och har bara goda minnen av Del Curto:

– Ja, jag gillade honom. Han var krävande och noggrann, det är svårt hitta någon med mer energi båset. Han for runt som en tätting. Samtidigt som han var krävande och ställde krav på att man skulle hålla sig till systemet gav han också friare tyglar i offensiven. Det passade mig.

Fredrik Bremberg snittade nästan en poäng per match i Davos (41 poäng på 44 matcher).

– Det räckte inte med en poäng per match, han tyckte nog att jag skulle ligga på 1,5 poäng. Men han har en jäkla passion för hockey, det är i stort sett hans liv.

Hur stor är han i Davos?

– Han är riktigt stor, det säger sig självt när han varit där i 22 säsonger. En social prick som känner alla. När jag var där bjöd han hem mig på middag, det är inte direkt så vanligt av en tränare, säger Bremberg.

En epok i europeisk klubbhockey är nu över. 

Under sina 22 säsonger blev Del Curto och Davos mästare sex gånger. Han har också fem segrar i Spengler Cup på meritlistan. 

Publicerad:

LÄS VIDARE