Rautio omutlig när Brynäs vann

avTT

HOCKEY

Brynäsmålvakten David Rautio motade 44 skott och blev stor matchhjälte när hans lag bortabesegrade Skellefteå med 2-0 i SHL-ishockeyn.

Brynäs tog ledningen i början av matchen och sedan kunde Rautio och ett smart spelande Brynäs med sitt prickfria försvarsspel sätta stopp för Skellefteås fina segerrad.

Skellefteå inledde matchen i bländande stil och parkerade långa stunder i offensiv zon.

Men det var Brynäs som tog ledningen på sitt första skott i matchen. Efter bara 20 sekunders spel i numerärt överläge kunde Brynäs målkung Joel Kellman efter 7.20 raka in en målvaktsretur, hans tionde fullträff för säsongen.

Snyggt men ineffektivt

Foto: Erland Segerstedt/TT
David Rautio höll nollan när Brynäs bortaslog Skellefteå med 2–0 på lördagen.

Målet gav gästerna råg i ryggen och stadga i försvarsspelet. För Skellefteå fortsatte att trycka på, även om Brynäs snabba forwards alltid skapade oro i hemmalägret.

Gävlelaget gjorde det successivt allt svårare för Skellefteå att anfalla, tätade till i mittzonen och när hemmaforwards sällan tog striden framför motståndarmålet hjälpte Brynäs utespelare sin målvakt David Rautio att växa ut till en jätte.

Skellefteå spelade snyggt, men det räcker inte i SHL. Lagets segerrad i november kom efter att man började visa aggressivitet framför båda målen. Nu syntes det inte mycket av den trafiken och kampviljan till att börja med.

I stället hade Brynäs några riktigt vassa chanser att utöka sin ledning i mittenperioden.

Tog ut målvakten

Först drällde hemmabacken Filip Berglund med pucken så att Brynäs Jesper Jensen fick friläge. Den danske landslagsspelaren prickade kryssribban och 1-0-ledningen stod sig.

Strax efteråt fick Joel Kellman ett gyllene läge att göra sitt andra mål. Helt ensam med hemmamålvakten Gustaf Lindvall sköt han – men klubban gick av och Skellefteå kunde pusta ut igen.

I den tredje perioden ökade Skellefteå trycket mot Brynäsmålet men när kvitteringen hängde i luften fick Skellefteåforwarden Albin Eriksson matchstraff efter en huvudtackling på Brynäskaptenen Jacob Blomqvist.

Skellefteå försökte och försökte, bombade på mot Rautio i Brynäsmålet men lagets nolla stod sig matchen ut. I stället kunde Brynäs Emil Forslund i slutsekunderna fastställa slutresultatet i öppen kasse.

Så spelas SHL och kvalet till SHL 00:50
ARTIKELN HANDLAR OM