Karlsson: ”Känns bara fint att vara i Ottawa”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

OTTAWA. En folkhjälte har återvänt hem – och hela Ottawa darrar av upphetsning. 

Men Erik Karlsson själv behåller lugnet inför den säkerligen omtumlande upplevelse som väntar i gamla hemmaarenan Canadien Tire Center under lördagen.

– Det känns bara fint att vara här igen, Ottawa är fortfarande hemma efter alla år. Hur det kommer vara under matchen får vi se, det kan nog bli emotionellt men jag ska bara försöka spela hockey och njuta, säger den småländske backikonen när Sportbladet träffar honom i den kanadensiska huvudstaden.

Det har gått ganska precis två och en halv månad sedan Erik Karlsson tämligen brådstörtat satte sig på ett plan och flög från Ottawa till San Jose på andra sidan kontinenten.

Trejdad och förvandlad till Shark - i en hast.

Nu, lagom till första advent, återvänder han till staden som varit hemma sedan hösten 2009 – och tas emot som en återbördad Messias.

Det säger något att han under fredagen till och med får hålla egen presskonferens efter Sharks träning i ishallen på det lokala universitetet.  

– Jo, det blir en del medial uppmärksamhet såna här gånger, säger ”King Karl”, som han kallas i den kanadensiska huvudstaden, när vi talar med honom strax innan mötet med bekanta gamla Kanada-media.

– Men det är jag van vid och jag har inget emot den grejen. Jag är glad att jag kan hjälpa och se till att de har något att skriva om, he he.

Bjöd hem hela laget

Han tycker överhuvudtaget det mest är angenämt att ha kommit tillbaka till hembygden där han de facto tillbringat även sommarsemestrarna de senaste fem åren..

– Vi flög in redan efter matchen i Toronto i onsdags kväll, så under torsdagen bjöd jag hem hela laget på middag. Vi kollade på NFL-match med alla grabbarna och hade det jäkligt trevligt, berättar han.

– Hittills har det mest känts som ett par vanliga dagar. Efter alla år känner jag mig väldigt hemma här, vi har ju kvar huset och otroligt många vänner bor fortfarande här. 

Det råder dock inga tvivel om att lördagens match – en matiné som börjar 19.00, svensk tid – kommer bli en extraordinär upplevelse.

– Jag ska inte förneka att jag kollade upp det här datumet rätt så fort efter att jag hade blivit trejdad. Det är givetvis speciellt att spela första matchen mot gamla laget, fortsätter den 28-årige smålänningen.

– Exakt hur det kommer kännas får vi se. Det kommer nog bli emotionellt, jag har inget otalt med någon här, allra minst fansen, alla minnen är fantastiska och tror det blir fint. Jag ska bara försöka spela hockey och njuta.

De lokala journalister som kan Ottawa och känner Senators-fansen är dock övertygade om att lördagseftermiddagen kommer bli överväldigande – för alla inblandade.

– Ingen här i stan är arg på Erik, tvärtom, säger Bruce Garrioch, mångårig hockeytyckare på Ottawa Sun.

”Får chans att ta farväl”

– Jag tror man ser den här matchen som ett sätt att få ta farväl och tacka för allt han gjort för stan och klubben. Och vice versa: Erik får en riktig chans att ta farväl av fansen. Som vi alla vet är han väldigt emotionell, så det kan nog komma att bli mycket känslosamt under vissa sekvenser.

Som för Daniel Alfredsson när han återvände 2013 – en händelse Erik följde på nära håll och försöker dra lärdom av nu.

– Ja, säger han, jag hängde med ”Affe” hela den dagen och såg allt som hände. Det var ju en väldig uppståndelse. Därför tror jag i alla fall att jag är hyggligt förberedd. Men det här är inte riktigt likadant ändå, ”Affe” var ju mycket större än vad jag är.

Det håller inte Bruce Garrioch med om.

– Nej, det går att argumentera för att Erik är den störste spelaren i Senators historia. Den enda man kan jämföra med är just Daniel Alfredsson, säger han.

Känslostormen kommer bli därefter i Canadien Tire Center under lördagseftermiddagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE