Klassiker på dekis klassiker på väg upp

HOCKEY

Sportbladets Patrik Thorneús om den jämna superallsvenskan

Brynäs IF riskerar att åka ur elitserien och många anser att det - om så blir fallet - är en katastrof för svensk hockey.

Inte alls.

Klassiska lag som Hammarby, Skellefteå, Rögle och Björklöven är redo att ersätta.

Superallsvenskan har förvandlats till en superrysare.

Fem lag - alla inom tre poäng - slåss i toppen och det är idel klassiska klubbar som gör upp om de två åtråvärda direktplatserna till kvalserien.

Och jag kan bara konstatera:

Det kanske till om med skulle vara bra om Brynäs bytte plats med ett lag som Hammarby.

Landets huvudstad behöver två lag i elitserien och det säger jag inte för att jag bor i Stockholm och på något sätt sympatiserar med Hammarby.

Nej, jag pratar om vad som är bra för svensk hockey.

Har följt superallsvenskan och kan konstatera att lagen i toppen håller hyfsat hög klass.

Ett lag försvinner

Skrev i höstas att inget allsvenskt lag skulle kunna ta klivet upp, men då hade jag inte räknat med Brynäs, Linköpings och - i viss mån - Malmös totala genomklappning under säsongen.

Nu är det till och med troligt att åtminstone ett lag försvinner. Att komma från elitserien, i en negativ trend och dessutom bära alla förväntningar och krav är inte lätt.

Lägg till att alla andra lag tänder till extra mot lagen uppifrån så förstår ni vilket helvete Brynäs och Linköping - som troligtvis kommer att hamna i kvalserien - ställs inför framåt våren.

Vilket lag är bäst i superallsvenskan?

AIK klättrar uppåt

Ja, det är ingen lätt fråga att besvara. Nästan omöjlig. Satt i Globen i går och såg Hammarby - något turligt - vinna över Skellefteå, som vann mötet lagen emellan i onsdags.

Rögle leder serien och ser starkt ut, men Björklöven lurar strax nedanför strecket och AIK har fyra raka segrar och klättrar i tabellen.

Tvingar någon mig under pistolhot att tippa så säger jag Björklöven och Hammarby, men det kan lika gärna bli Rögle, Skellefteå eller kanske AIK som tillslut tar de två direktplatserna till kvalserien.

Kalla det helgardering, men faktum är att superallsvenskan är jämnare än på många, många år.

Bofors har överraskat

Enda lagen som inte kommer att delta i superrysaren är Oskarshamn, Mora och Borfors.

Det sistnämnda laget har överraskat och stundtals spelat riktigt bra, men i det långa loppet är Bofors inte redo att utmana klassikerna i toppen av superallsvenskan.

Inte än.

Till sist: Kan bara bara hålla med TV-sportens hockeyexpert Albert Svanberg att förbundskaptenen Hardy Nilsson borde se sig om efter ett nytt jobb om Tre Kronor också misslyckas i Sweden Hockey Games.

Punkt.

Slut.

ARTIKELN HANDLAR OM