Jag hade tagit dem till slutspel

HOCKEY

Hans Särkijärvi förstår inte varför han fick sparken från Södertälje

Då: Tränare för Södertälje som låg sexa i elitserien.

Nu: Närpolis i Handen.

Hans Särkijärvis liv förändrades kraftigt efter att han fått sparken från Södertälje.

– Södertäljes fall kan bli att de har en för orolig och dålig ledning, säger Hans Särkijärvi.

Foto: Hans Särkijärvi fick sparken som tränare för Södertälje strax innan nyår. Då låg laget sexa i elitserien och var inne i en vinnande trend. I dag slåss man för en slutspelsplats. Än i dag fattar inte Särkijärvi varför han fick gå.

I kväll avgörs Södertäljes öde i elitserien.

Det kommer att bli fullsatt i Scaniarinken, 7 500 åskådare.

Men en som varit en nyckelfigur i Södertäljes elitserieäventyr den här säsongen är inte på plats i Scaniarinken – Hans Särkijärvi.

Den sparkade tränaren som tjänstgjort totalt nio år i den anrika Södertälje-klubben, sex år som spelare och tre år som ledare.

– Nej, jag har bara varit där en gång den här säsongen. Och det var när fansen ville avtacka mig. Sedan dess har jag inte hört något från SSK. Jag har pratat med andretränarna Johan Hemlin och Jan Karlsson, det är allt, säger Hans Särkijärvi lite bittert.

Trots att han fortfarande är avlönad av Södertälje har han ingen syssla i klubben.

Inget jobb kvar i SSK

Han behöver inte agera spion och kika på motståndarlagen. Han behöver heller inte engagera sig i juniorverksamheten. Båda arbetsuppgifterna brukar vara vanliga när en tränare får lämna sysslan som ansvarig för A-laget.

– Jag blev väldigt rastlös efter ett tag. Jag hade inget för mig och bestämde mig för att gå tillbaka till min tjänst som polis som jag varit ledig från i nästan två år, säger Hans Särkijärvi.

Istället för att hålla reda på hockeyspelare tar i dag hand om problem i vardagen i Stockholms-förorten Handen.

Fattar ingenting

Trots att det gått två månader sedan han fick lämna Södertälje är han fortfarande oförstående inför faktumet att han fick sparken.

– Vi hade just vunnit flera matcher och var inne i en bra trend. Jag vet vad jag höll på med och vi var på väg mot slutspel, säger Hans Särkijärvi.

Förlust i kväll och Södertälje missar slutspel – ett fiasko för ett lag med stjärnor som Peter Larsson, Tony Virta, Juha Lind, Kristian Gahn och Peter Popovic.

”De fixar det här ändå”

– Nu tror jag att Södertälje fixar det här. Men blir det förlust så har jag min åsikt klar varför den här säsongen inte gått som planerat. Södertäljes ledning är för orolig och dålig. Hade den varit stabil så hade jag aldrig fått sparken och Södertälje hade spelat slutspel, säger Hans Särkijärvi.

Mats Hallin, sportchef, är en av de som får kritik av Särkijärvi.

– Jag vill inte kommentera kritiken. Det tar jag med Hasse i enrum, säger Hallin.

Trots den arbetsamma situationen känner inte Särkijärvi sig bränd på yrket som elitserietränare.

– Tvärtom. Jag känner mig attraktiv på marknaden och jag känner att det som hänt mig i Södertälje har gett mig positiv reklam, säger Hans Särkijärvi.

Ser inte matchen live

Han kommer inte se matchen i kväll i Scaniarinken.

Han har inte fått någon inbjudan och har ingen biljett till den fullsatta Svaniarinken.

Och för den delen är Hans Särkijärvi upptagen. Han läser nämligen på hockeyledarutbildning på distans och ska upp till Umeå för kunskapstest.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM