Frölunda är bara bäst, bäst, bäst...

HOCKEY

...men ingenting är förutsägbart längre

Frölunda har två raka förluster mot Modo.

Ingen vet exakt vad det betyder men det bör betyda att Örnsköldsvikslaget är rena mardrömmen för göteborgarna.

Ändå: det enda rimliga tipset är att Frölunda slår Modo i kvartsfinalen. Förslagsvis med 4-2 i matcher.

Foto: Frölundajubel - en vanlig syn i vinter. Och de får chans att jubla även efter kvartsfinalerna, tippar Sportbladets Lasse Anrell.

Det här året har lärt oss att ingenting är förutsägbart i svensk hockey.

Vi lärde oss det först i OS när Vitryssland raserade Tre Kronors heder.

Vi lärde oss det i elitserien när Timrå skrattade alla experter i ansiktet genom att inte bli sist utan istället gick till slutspel med spets.

Vi lärde oss det när spelare ingen kunde stava till blev landslagsmän.

Nu är det slutspel och alla som talar om förutsägbara resultat bör veta att såna inte existerar.

Det enda rimliga tipset är ju att Frölunda slår Modo.

Det mest rimliga är att de vinner med 4-0.

Men ingenting är rimligt. Inte längre.

Elitseriens bästa försvar

Vi vet att Frölunda har Elitseriens bästa försvar. Bara 97 insläppta mål på 50 matcher är sensationellt bra av ett offensivt spelande lag. Det är rekord och närmast har tidigare Modo varit med 100 mål när de vann 1999 och Färjestad - också med 100 förra året.

1997 släppte Luleå in 121 mål, 2000 släppte Djurgården in 127 och året efter 116.

Frölunda är också helt överlägsna i försvaret i elitserien i år. Närmast kommer Luleå med 127 insläppta mål. Modo har läckt ofta och släppt in 144 mål.

Frölundas försvar, med spelare som Ronnie Sundin och Magnus Johansson, är tätt och äckligt disciplinerat. Dessutom är de starka framåt.

Vi vet att Frölunda har en av Elitseriens bästa målvakter i Henrik Lundqvist. Han står på lördag.

Vi vet att Frölunda har Elitseriens bästa tränare. Men Conny Evensson har inte varit i det här läget på länge och hur han hanterar att hans lag är favoriter till guldet vet ingen. Allra minst hans lag. Frölunda kommer inte att kunna slå ut underläge längre nu. Frölunda kommer inte att kunna hävda att de är ett gäng glada juniorer som är med för att lära längre och Frölunda kommer att känna krav på sig. Hur de reagerar för det är det ingen som vet.

Vi vet att Frölunda har Elitseriens bästa publik.

Till slut.

Förra året var jag mycket besviken över det usla intresset i början på slutspelet. Inte ens det faktum att det var stockholmsjävlar på andra sidan isen förmådde hetsa upp publiken. Nu säger rapporter från Göteborg att det kommer att vara fullt från start på måndag och att det inte finns en biljett att uppbringa i staden på legal väg.

Det kan bli avgörande. Frölunda har bästa publiken därför att ett Scandinavium just nu är den arena där det oftast är bästa trycket. Visst finns det en känsla av goa gubbar inne i arenan och motståndarna kan till och med få en eller annan applåd ibland men när 11 000 börjar gapa på hemmalaget i den plåtiga och fina arenan så är trycket monumentalt.

Ett plåtigt helvete...

I eventuella semifinaler går dessutom två matcher i Frölundaborg, i det plåtiga helvetet som det innebär för motståndarna, så där får slutspelet en ny dimension.

Vi vet också att Frölunda ibland har Elitseriens bästa anfallare med min absoluta favoritforward Magnus Kahnberg som främsta spelare med en teknik som är unik i hela serien. Ibland ser han ut som om Kristian Huselius lillebror - fast med bättre fysik.

Där finns också seriens bästa skridskoåkare i Niklas Andersson och stundtals seriens bäst organiserade center i Jonas Johnsson.

Mycket talar alltså för att Frölunda vinner.

Det som talar för Modo är att ingenting blir som man förväntar sig just nu.

Men tre saker ytterligare talar för Modo:

Laget har förlorat giganter som Mattias Weinhandl, Mikael Wahlberg, Per Hållberg och Richard Lintner i år men ändå förmått klara sig så bra. Mycket tror jag det beror på att laget slutit sig samman och att spelare som Magnus Wernblom lyft sig ett steg. Det talar för att kollektivet Modo kan skaka den glamourösa ungdomskulten Frölunda.

Maskinen kan börja darra

Det andra som talar för Modo är att de vinner första matchen och sen skakar Frölunda även i den andra. Då kan maskinen Frölunda bli darrig. Alla där vet ju att det är i år de har chansen till andra guldet på 627 år.

I år eller aldrig...

Sånt kan göra även andra än unga rookisar darriga i knäna.

Det tredje som talar för Modo är historien. Förra året var det ju just de som slog ut just... Frölunda.

Frölunda

Modo

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM