Efter skandalen – nu kan de straffas hårt

HOCKEY

871 utvisningsminuter – rekord för svensk hockey?

Åkers/Strängnäs och Flemingsbergs J18-lag kan nu straffas hårt efter skandal-matchen i söndags.

– Domaransvarig i region öst har lämnat in en anmälan på båda föreningarna till Ishockeyförbundets region östs tävlingskommitté, säger Peter Andersson på Stockholms Ishockeyförbund.

Det var en match i mängden.

Men slutade absolut inte som en sådan.

När Åker/Strängnäs skulle tacka Flemingsberg efter J18-matchen matchen så slutade det med att alla på isen hamnade i gruff med varandra.

Huvuddomaren såg ingen annan utväg än att dela ut matchstraff till samtliga på isen, förutom de två andremålvakterna.

– Jag och vår materialare hoppade in på isen och sa åt pojkarna att sära på sig. Det startade med en putt vid avtackningen och sedan lite knuffar och puttar. Tycker inte att det var så allvarligt och ingen gjorde sig illa. Tjafset slutade ganska snabbt i Åkers Ishall, säger Fredrik Strandfeldt, tränare för Flemingsberg.

Följde regelboken

Ishockeyförbundet ser allvarligt på händelsen.

871 utvisningsminuter – efter att matchen var färdigspelad – kan de förstås inte blunda för.

– Domaren gjorde helt rätt när han noterade allting som hände. Sedan – innan han skrev ner allting – kontaktade han förbundet. De sa att han skulle följa regelboken och markera att det inte var rätt, det är fem plus game misconduct för alla som var inblandade. Det är två spelare i Åker/Strängnäs och en i Flemingsberg som är anmälda och kan bestraffas ytterligare. Det är bestraffningskommittén i region öst som avgör vad som ska hända, säger Robert Sjöström, ordförande Södermanlands Funktionärskommitté, som är ansvarig för domarna.

Kan få böta halv miljon

Nu har region öst kikat på ärendet och beslutat att gå vidare med att anmäla två spelare i Åkers och en i Flemingsberg. De riskerar längre avstängningar från ishockey.

Och de båda inblandade föreningarna är anmälda till tävlingskommittén i region öst.

– Dom kommer troligtvis nästa vecka för föreningarna, och bestraffning kan ske enligt SIF TB § 9:7, säger Peter Andersson.

I straffskalan finns böter upp till en halv miljon och även uteslutning från serien.