Tränaren: ”Måste bli mycket bättre”

avAndreas Käck

Tuffa kritiken mot svenske stjärnan

Foto: AP/TT
William Nylander kritiseras av coachen Mike Babcock.

Han fick en drömstart på säsongen och öste in poäng.

Nu har verkligheten kommit ikapp William Nylander.

– Han måste bli mycket bättre i egen zon, säger tränaren Mike Babcock om 20-åringen.

William Nylander valdes som nummer åtta i draften år 2014 och ses alltjämt som en potentiell framtida stjärnspelare för Toronto Maple Leafs.

Men vägen dit kan bli krokig.

”Lill-Nyllet” fick visserligen en flygande start på säsongen med elva poäng (4+7) på nio matcher och prisades då som ”månadens rookie”, före hajpade lagkamraten Austin Matthews som gjorde fyra (!) mål i sin NHL-debut samma månad.

Men det var också en del av förklaringen till Nylanders succé; att han spelade spelade i samma kedja som Matthews – som forward.

Tanken tycks dock vara att Nylander i framtiden ska spela center, och på senare tid har tränaren Mike Babcock valt att matcha den svenske supertalangen på just den positionen.

I fjärdekedjan ... tillsammans med Matt Martin och Ben Smith – två offensivt begränsade forwards.

”Måste tuffa till sig”

Nylander får visserligen fortsatt speltid i power play – men förflyttningen till fjärdekedjan har ändå lett till en tydlig minskning i poängproduktion och på de fyra senaste matcherna har han bara gjort en poäng (en assist) och snittat mindre än 16 minuter i istid.

Nu ger tränaren Mike Babcock sin syn på ”experimentet” – och han är inte särskilt nöjd med det han fått se hittills.

– Den krassa verkligheten är att om William ska spela center i NHL så måste han bli mycket bättre defensivt, och tuffa till sig, säger Babcock enligt TSN.

Vill spela forward?

Till saken hör också att Nylander tidigare antytt att han inte vill spela center redan nu i inledningen av sin NHL-karriär.

– Ska man spela center så måste man ta ett mycket större defensivt ansvar. Det var ingenting jag behövde tänka på i Marlies (farmarlaget i AHL, reds.anm). Där höll vi pucken inom laget på ett helt annat sätt och behövde inte jaga den särskilt mycket, sa han till Sportsnet i slutet av förra säsongen, då han flyttades upp till NHL för att få känna på hetluften.

ARTIKELN HANDLAR OM