IKO-chefen: ”Kraven är uppåt väggarna”

HOCKEY

Kritiserar SHL:s arenakrav

Foto: Oskarshamn.

IK Oskarshamn går in i slutspelsserien i pole position efter sin tredjeplats i hockeyallsvenskan.

Några tankar om SHL finns dock inte hos klubbchefen Martin Åkerberg – som hårt kritiserar arenakraven i den svenska högstaligan.

I en intervju med Barometern säger IKO:s klubbchef att klubben, och även orten Oskarshamn i sig, är långt ifrån redo för ett SHL-lag.

– Vi är inte redo varken ekonomiskt, organisatoriskt eller arenamässigt. Frågan är om stan är redo och någonsin kommer att bli det, säger Martin Åkerberg, som dock påpekar att allt ännu bara är hypotetiskt.

Vägen till SHL är krokig och lång, men med en tredjeplats i grundserien så går Smålandsklubben in i slutspelsserien med ett poängövertag. Och om det skulle gå hela vägen, kommer man på något sätt ordna det enligt Åkerberg.

– Om det skulle vara så fantastiskt att vi tar steget upp, så tror jag att vi kommer att lösa det.

Riskfyllda projekt

Det är dock mycket som behöver åtgärdas för att klubben ska klara kraven för SHL-spel. Bland annat har i dag IKO ett eget kapital på mindre än 200 000 kronor. I SHL krävs det minst fyra miljoner. Det krävs dessutom en arena som tar in 5 000 åskådare, varav minst 3 500 ska vara sittplatser.

Helt galna krav enligt Martin Åkerberg, som riktar en känga åt SHL-reglerna.

– Personligen tycker jag att arenakraven är uppåt väggarna. Klubbar och kommuner tvingas in i riskfyllda projekt och ombyggnationer. Det funkar så länge du ligger kvar i SHL, men vad händer den dagen du trillar ur, säger Åkerberg och fortsätter:

– Inte ens klubbarna i SHL fyller sina hallar. Varför ska lilla Oskarshamn ha en arena som tar 5 000 åskådare?

IKO inleder slutspelsserien hemma mot Leksand på onsdag.

ARTIKELN HANDLAR OM