Skadad i fem år – får äntligen sluta

"Jag skulle ha gjort om det"

Den 27 maj 2011 spelade Mattias Öhlund, 39, sin senaste hockeymatch.

Trots att han sedan länge gett upp om en comeback har han inte kunnat sluta officiellt.

Men i dag går hans kontrakt med Tampa Bay Lightning ut och nu börjar nästa steg i livet.

– Jag har lite tankar och vi får se vad det blir i framtiden, säger Öhlund till Sportbladet.

Efter många framgångsrika säsonger i Vancouver Canucks skrev Mattias Öhlund, 39, på ett långtidskontrakt med Tampa Bay Lightning 2009. Kontraktet sträckte sig över totalt sju säsonger och var värt cirka 165 miljoner kronor, enligt capfriendly.com.

Men sejouren blev inte alls som Piteåfostrade Öhlund hade tänkt sig.

För under slutet av säsongen 2010/2011 skadade sig Öhlund svårt när Tampa Bay mötte Boston Bruins i Eastern Conference-finalen.

Under februari 2012 gjorde Öhlund en operation för sitt vänstra knä – en skada som Öhlund aldrig har hämtat sig ifrån.

– Att göra operationen var riskfyllt, men jag hade inget val. Före operationen kunde jag knappt gå på en promenad tio minuter. Det var det enda sättet för att jag skulle kunna få ett normalt liv, säger Mattias Öhlund till Sportbladet.

Karriären över – har inte kunnat sluta

Men trots att karriären var över kunde han inte officiellt sluta.

För hade svensken tackat för sig efter operationen sommaren 2012 hade han gått miste om motsvarande 77,5 miljoner kronor.

– Det är de förutsättningarna som är. Jag gjorde mig illa och har inte kunnat spela hockey, det är inget mer jag har funderat kring, det har gått så lång tid nu.

Hur ser du på situationen som varit med kontraktet?

– Vi har ett kollektivavtal och kontrakten är utformade som de är. Men det här är någonting som spelarfacket förhandlar fram så jag har inte så mycket mer att säga om det.

– Men jag har hela tiden haft en bra dialog med Tampa Bay och jag är ju inte ensam om att varit med om den här situationen.

Vad har du gjort under de fem åren du varit skadad?

– Första åren var jag med dagligen och hjälpte till i Tampa Bays organisation. Senaste åren har jag dock inte varit med dagligen i organisationen.

Nytt kapitel i livet

Men i dag klockan 18:00 börjar ett nytt kapitel i livet för Mattias Öhlund då hans kontrakt går ut – och äntligen kan han lägga ner karriären officiellt efter fem långa år med skador.

Vad som händer härnäst i livet är inte riktigt klart ännu.

– Nu bor jag i Stockholm med familjen och här trivs jag väldigt bra. Vi har också ett hus kvar i Piteå. Jag har lite tankar om vad som kommer hända i framtiden men ingenting är klart ännu. Men först och främst ska jag ta hand om familjen.

Finns det tankar om att komma tillbaka inom ishockeyn på något sätt?

– Jag är inte delaktig inom hockey på något sätt. I framtiden vet man aldrig vad som händer men då ska det kännas 100 procent.

Ångrar inte sitt val – trots den jobbiga skadan

Trots den jobbiga knäskadan och den fem år långa långa skadeperioden ångrar inte Mattias Öhlunds sina stora uppoffringar för att nå världens bästa liga.

– Skador är en del av idrotten, varken du vill eller inte. Du driver dig till det absolut yttersta med hjälp av en del hjälpmedel. Sen har min kropp sett lite annorlunda ut, jämfört med andra.

– Men tack vare operationen kan jag nu leva ett normalt motionärliv. Jag kan inte springa, men gå på promenader och träna på gymmet.  Trots skadan så skulle jag göra om valet om jag fick göra om det på nytt i dag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!