Västerås ansöker om rekonstruktion

Foto: Bildbyrån
Västerås förväntades kämpa för SHL – men hamnade i botten.

avElin Kardell, TT

HOCKEY

Efter förra veckans tunga besked har rekonstruktionsansökan lämnats in.

Hockeyallsvenska Västerås behöver en miljon i eget kapital innan den 30 april.

Västmanlands tingsrätt förväntas fatta beslut om ansökan i dag.

Förra veckan kom beskedet om Västerås allvarliga ekonomiska problem. Klubben sa då på en presskonferens att de behövde få in fyra-fem miljoner för att kunna fortsätta sin elitverksamhet. Nu har klubben lämnat in en ansökan om rekonstruktion. Målet är att lösa underskottet och ha en miljon i eget kapital, vilket är ett krav från licensnämnden.

– Bedömningen är att klubben behöver få in 5,5–sex miljoner kronor för att klara målet, säger Västerås ordförande Camilla Törngren, till klubbens hemsida.

En bit på vägen

Efter vädjan till fans och sponsorer har klubben nu kommit en bit på vägen.

– Tack vare en mindre grupp sponsorer och olika supporterinitiativ har klubben på kort tid säkrat 3,5 miljoner kronor av intäkterna, säger Camilla Törngren, klubbens ordförande.

Åtta miljoner i kostnadsbesparingar

Innan den 30 april ska klubben ha gjort det som krävs för att säkra licensen. Rekonstruktionen kommer innebära en översyn av verksamheten och kostnadsbesparingar. De kan uppgå i runt åtta miljoner per år. Spelarlöner, kontorspersonal och sportslig ledning kommer stå för merparten av besparingarna.

– Med den trygghet som vi åstadkommer genom att inleda rekonstruktion finns förutsättningar för alla att hjälpa till. Bidrag och tillskott behövs från så många som möjligt, säger Mats Emthén, rekonstruktionsansvarig till klubbens hemsida.

Fattar beslut idag

Den tilltänkta rekonstruktören är advokat Mats Emthén vid advokatfirman Carler i Stockholm. De har tidigare ansvarat för rekonstruktionerna av Leksands IF och Timrå IK. Beslutet om rekonstruktionen kan påbörjas förväntas fattas av Västmanlands Tingsrätt under dagen.

ARTIKELN HANDLAR OM