Mindre stöd för Damkronorna – fler kan sluta

Publicerad 2018-08-21

Damkronornas OS-lagkapten Emilia Ramboldt (vänster) och assisterande lagkapten Pernilla Winberg (höger) utförde fystester på Bosön i fredags.

Fler landslagsspelare kan tvingas tacka nej till spel för Damkronorna av ekonomiska skäl.

Det indragna stödet från SOK innebär att vissa spelare förlorar tusentals kronor – i månaden.

Nu sätter lagkaptenerna Pernilla Winberg och Emilia Ramboldt press på ishockeyförbundet.

Fyra OS-spelare (Maria Lindh, Anna Borgqvist, Johanna Olofsson och Annie Svedin) har slutat i landslaget efter det historiska misslyckandet i OS i Pyeongchang för ett halvår sedan.

I slutet av juni beslutade Sveriges olympiska kommitté (SOK) att dra in sitt stöd till spelarna i Damkronorna. Något som kan få ödesdigra konsekvenser den här säsongen då Svenska ishockeyförbundet redan budgeterat för att inte ge spelarna någon ersättning vid landslagsuppdrag.

– Det kommer finnas krav och det kommer finnas de spelare som kommer lägga av. De äldre spelarna har ändå varit med ett tag och redan satsat så mycket pengar. Man kommer ju till en punkt … Ska du åka hem och bo hos dina föräldrar när du är 28, 29 år? Det blir lite snett, säger veteranen Pernilla Winberg, som gör sin 16:e säsong i landslaget, till TT.

Förlorar en månadshyra

Damkronorna startade i förra veckan sitt första läger under nya förbundskaptenen Ylva Martinsen. På torsdag inleder laget säsongens första fyrnationsturnering i Hodnin, Tjeckien. Samtliga spelare i Damkronorna arbetar eller studerar vid sidan av isen och förlorar pengar när de är på landslagsuppdrag.

– Jag är mammaledig fram till januari, så jag skulle inte jobbat ändå. Men när vi åker bort nu så måste min fru vara föräldraledig, så då tappar vi pengar bara där. Vid ett eventuell VM (i Esbo, Finland, i april) så är det tre veckor man tappar inkomst. Det blir svårt att få ihop vardagen om man inte får något stöd, säger Emilia Ramboldt, Damkronornas lagkapten under OS, till TT.

SOK-stödet, hur mycket procentuellt var det av din månadsinkomst?

– Säg att det kanske var en hyra i månaden, som man nu måste tjäna in på annat sätt. Det blir mycket pengar.

Föreslår arbetsersättning

Linköpingsduon Winberg och Ramboldt tycker det är tråkigt – men har förståelse för – att SOK valt att dra in sitt stöd för att i stället lägga pengarna på sommar-OS i Tokyo 2020. 29-åringarna, som båda haft tankar på att sluta i landslaget, ska försöka ställa krav på sitt eget specialförbund, Svenska ishockeyförbundet.

– Grundsteget är att få ersättning för förlorad arbetsinkomst när man åker iväg. Får man det går det ändå att få vardagen att gå runt, säger Emilia Ramboldt.

Hon utesluter inte att spelare kan tacka nej till läger och turneringar den här säsongen om inte förbundet börjar betala ut ersättning.

– Så skulle det mycket väl kunna bli, för det är redan folk som har slutat för att de inte har råd. Har inte förbundet någon lösning så, eventuellt, absolut kan det komma till en punkt då man måste tacka nej.

"Vill hjälpa till – hitta lösningar"

– Det måste komma från oss själva. Det är vårt förbund som stöttar oss och lägger upp planeringen. Det är väl bara att man får hitta en lösning där, och förstå att damverksamheten inte är detsamma som juniorerna eller NHL-spelarna som är heltidsanställda hockeyproffs, säger Pernilla Winberg och fortsätter:

– Jag älskar hockey och vill hitta en väg att få det att fungera ändå. Jag skulle vilja hjälpa till och hitta lösningar, det är lätt att säga att "vi inte har pengarna". Det enda vi behöver är att någon jobbar för det.

Följ ämnen i artikeln