Tog SM-silver – nu möblerar Skellefteå om rejält

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

De var aldrig ens nära, utan Växjö blev på tok för svåra i SM-finalen.

Nu försvinner talangerna – och OS-centern.

Skellefteå tvingas möblera om rejält i truppen till nästa säsong.

Så kan Skellefteås lag se ut nästa säsong (fetade spelare är inte officiellt klara)

Tränare
Bert Robertsson
Stefan Klockare
Målvakter
M1: Mantas Armalis
M2: Gustaf Lindvall
Förstafemman
B1: Jonathan Pudas
B2: Niclas Burström
F1: Joakim Lindström
F2: ?
F3: Oscar Möller
Andrafemman
B3: Petter Granberg
B4: Johan Alm
F4: ?
F5: Adam Pettersson
F6: Edwin Hedberg
Tredjefemman
B5: Filip Berglund
B6: Patrik Norén
F7: Jimmie Ericsson
F8: Andreas Wingerli
F9: Bud Holloway
Fjärdefemman
B8: Emil Djuse
B9: Fredrik Granberg
F10: ?
F11: Jonatan Berggren
F12: Linus Andersson


Kommentar: Skellefteå har flera hål att fylla, fler än på många år. Endast nio spelare i den nuvarande truppen har kontrakt över nästa säsong. Tack å lov – för Skellefteås del – är två av dem Oscar Möller och Joakim Lindström. Men centern i den OS-kedjan, Pär Lindholm, försvinner av allt att döma till NHL.

Därför sportchef Mikael Lindgrens högsta prioritet en förstacenter av mycket hög klass. Eftersom Petter Granberg, enligt Sportbladets uppgifter, redan är klar och med Niclas Burström också på väg in (jagas dock även av Växjö), känns backsidan trygg. Det är främst lagets forwardsuppsättning som behövs stärkas – och breddas.

Edwin Hedberg från Rögle uppges vara klar och det är gedigen värvning, men det skulle behövas ännu en klasspelare i en andrakedja och dessutom bredd i tredje- och fjärdekedjan, om inte laget vill lyfta upp den unga duon Linus Andersson och Jonatan Berggren. Den sistnämnde gör just nu succé i U18-VM.
Och vad händer om Jimmie Ericsson lägger av? Då finns ännu fler tomrum att fylla.
Målvaktssidan är dock klar, med Mantas Armalis och Gustaf Lindvall. En duo som Skellefteå inte lär behöva oroa sig för.

Rykten in:
Patrik Norén, b, Leksand, Edwin Hedberg, f, Rögle, Niclas Burström, b, Yugra Khanty-Mansiysk, Petter Granberg, b, Nashville Predators, Mantas Armalis, mv, Dinamo Riga.
Rykten ut:
Pär Lindholm, f, NHL, Tim Söderlund, f, Frölunda, Sebastian Ohlsson, f, Timrå, Henrik Hetta, f, Malmö, Jesper Olofsson, f, Färjestad, Joni Ortio, mv, KHL.
De har utgående kontrakt:
Joni Ortio, mv
Johan Alm, b
Anton Danielsson, b
Mark Katic, b
Michael Kostka, b
Fredrik Lindgren, b
Matt Anderson, f
Jimmie Ericsson, f
Henrik Hetta, f
Simon Krekula, f
Jesper Olofsson, f
Sebastian Ohlsson, f
Pontus Petterström, f

Kommentar: Redan innan finalspelet drog i gång stod det redan klart att flera tunga forwardsnamn har skrivit på för andra klubbar: Sportbladet har redan avslöjat att både Tim Söderlund (Frölund), Sebastian Ohlsson (Timrå), Henrik Hetta (Malmö) och Jesper Olofsson (Färjestad).

Sedan har laget haft tre dyra importer, backarna Mark Katic och Michael Kostka samt Matt Anderson. De förstnämnda, backduon, har inte varit dåliga men inte heller så bra att Skellefteå lär vilja förlänga med dem. Anderson har varit skadad stora delar av säsongen, är 35 år och försvinner av allt att döma.

Ynglingarna Anton Danielsson och Simon Krekula får förmodligen inte heller nya kontrakt och den stora frågan är om Jimmie Ericsson, 38, och Fredrik Lindgren, 37, väljer att fortsätta en säsong till? De har varit två av Skellefteås bästa spelare i slutspelet.

ARTIKELN HANDLAR OM