Efter larmet: Kan införa hårdare krav redan nu

avHans Abrahamsson

Efter Sean Bergenheims larm i Sportbladet.

Nu överväger SHL att skärpa kraven ytterligare på klubbarna gällande huvudskador redan till nästa säsong:

– Vi har en läkarkonferens i helgen och det kan mycket väl bli så att vi ökar kravställningen, säger ligans sportchef Johan Hemlin. 

För Sportbladet berättade förre Frölunda stjärnan Sean Bergenheim att han tycker att SHL centralt måste införa ett så kallat Impact-test. Något NHL har haft i många år och som inför säsongen mäter hur snabbt varje enskild spelare tar emot information.

Ett sätt att med stor säkerhet kunna fastställa om en spelare har en hjärnskakning och även när han eller hon i så fall är återställd.

Sean Bergenheim, 33, tvingades själv avsluta sin karriär i vintras efter upprepade hjärnskakningar. 

I SHL används i dag andra typer av tester. Bland annat ett så kallat Scat5- test, ett verktyg som används för att bedöma eventuella hjärnskakningar. Men från och med nästa säsong överväger SHL att utöka kravställningen: Det så kallade impact-testet som NHL-använder, eller tester som liknar det, är högaktuellt, enligt Sportbladets uppgifter. 

– Det kan mycket väl vara så att SHL centralt ökar kravställningen med arbetet runt huvudskador, men vi vill invänta helgens läkarkonferens och se vad den kommer fram till, säger Johan Hemlin. 

”Informera yngre spelare”

Hur kan en sådan kravställningen se ut?

– Det kan handla om en mängd olika saker: tester, tillgång till extern expertis, erfarenhetsutbyte, regeljusteringar och utökad statistikuppföljning. Samt viktigast av allt: att trycka ner informationen till yngre spelare.

På fredag och lördag håller SHL sitt obligatoriska läkarmöte där just huvudskador och hjärnskakningar kommer att vara i fokus. Med på mötet är många av SHL:s klubbläkare och övrig medicinsk personal:

– Det är drygt 50 deltagare, allt från läkare, fysio, massörer och naprapater. Vi har haft de här mötena tidigare, men de har ökat i omfattningen, det är tätare möten och fler deltagare, säger Johan Hemlin. 

Mer och bättre statistik

Han betonar att SHL tar huvudskador på största allvar:

– Statistikuppföljningen är mer omfattande nu än tidigare. Samarbetet mellan SHL och Svensk Idrottsmedicinsk Förening är betydligt tätare nu och mer omfattande. Vi får också kontinuerligt fram mer och bättre statistik.

Johan Hemlin påpekar också att de kommande åtgärderna, om de blir av, inte har något direkt samband med Sean Bergenheims larm:

– Spelarnas säkerhet är ett högprioriterat område som vi jobbar målmedvetet med och kommer att fortsätta göra. Det finns absolut saker att förbättra, men när det gäller spelarna säkerhet tar vi positiva kliv varje säsong, avslutar Hemlin. 

ARTIKELN HANDLAR OM