Abbott: Det blir några ändringar i laget

avMattias Friberg

Foto: BILDBYRÅN
Cam och Chris Abbott.

ÄNGELHOLM. Rögle spelade som ett slutspelslag i slutet av säsongen. Med drömhemvändaren Mattias Sjögren, som redan ska vara klar, ska bröderna Abbott se till att Rögle spelar slutspel nästa säsong.

– Det kommer att bli ett lag som folk känner igen, men rent naturligt blir det några ändringar, säger sportchefen Chris Abbott.

Efter 3–5-förlusten hemma mot Luleå är en märklig och magisk Röglesäsong är över. I början av november var laget mer eller mindre uträknat och avfärdat som ett kvallag. In kom bröderna Abbott. Cam som coach och Chris som sportchef.

De rensade ut finländske stjärnan Juhamatti Aaltonen och backen Cade Fairchild som de inte ansåg passade in i laget. De hittade nyförvärv som succémannen Olle Liss, Janne Jalasvaara och Ben Youds. Egna talangen Lucas Elvenes togs hem från utlåningen i Oskarshamn.

Bröderna Abbott fick ängelholmslaget att spela en rakare, snabbare och vinnande hockey. Rögle säkrade sitt SHL-kontrakt med två omgångar kvar att spela, slutade på elfteplats och spelade som ett slutspelslag de två sista månaderna av säsongen.

Ska bygga sitt lag

Nu ska Chris Abbott bygga sitt första lag under en försäsong. 

– Det är en process som håller på. Jag vill inte säga att jag ska ta in… Det är många bra killar som har varit en del av lösningen här. Det kommer att bli ett lag som folk känner igen, men rent naturligt blir det några ändringar. Det jag letar efter är killar som är passionerade, som älskar att tävla, sätter laget först och som är bra killar, säger Chris Abbott.

Vad behöver laget?

– Man måste titta från den andra sidan också. Vi har en grupp som har visat att de kan slå alla lag i den här ligan och den senaste tiden har vi spelat ”five hundred hockey” (ett nordamerikanskt uttryck som betyder att man har en vinstprocent på 50) eller bättre. Det fattas inte så många saker enligt min uppfattning och jag tror inte att det är många lag i ligan som skulle varit glada över att möta oss i ett slutspel nu. Det måste vi ha i minne.

Och Chris Abbott verkar redan ha fått sin drömvärvning. Mattias Sjögren ska enligt Helsingborgs Dagblad redan ha bestämt sig för att flytta från Schweiz till Ängelholm. Landskronakillen slog igenom i Rögle och sköt upp klubben i SHL för tio år sedan.

Med Sjögren och Ted Brithén, som hittade formen de två sista månaderna av säsongen, har Rögle två väldigt starka SHL-centrar som mer eller mindre är fostrade i klubben. 

Förre JVM-forwarden Leon Bristedt, som spelat collegehockey de fyra senaste säsongerna, ska enligt MrMadhawk vara klar för Rögle. Bland ryktena in finns också Södertäljes poängkung Christopher Bengtsson.

Viktige målskytten Bryan Lerg har redan fått ett nytt kontraktsförslag och att behålla honom är förstås en nyckel under silly season. 

Två forwards som spelat stora roller kan vara på väg bort. Speedkulan Edwin Hedberg ska redan vara klar för Skellefteå. Och redan i december avslöjade Sportbladet att både Djurgården och Frölunda jagar Ludvig Rensfeldt.

– Jag vet faktiskt inte nånting nu. Jag har precis spelat klart sista matchen. Man får väl ta tag i allt sånt där. Nu har jag ingen aning om jag blir kvar här eller vad det blir, säger Rensfeldt.

”Inte haft en aning”

Du har placerats i både Djurgården och Frölunda. Visste du om deras intresse?

– Jag har inte haft en aning alls. Det går genom agenten. Jag har sagt till honom att jag vill fokusera på att spela klart säsongen först.

Daniel Widing, som fyller 36 i april, fick sin första säsong i Rögle förstörd av en skada. Den här säsongen har Widing fått en mindre roll, men veteranen säger att han inte är färdig med karriären och han har betytt mycket för ledarskapet i laget.

Widing vet inte vad som händer. 

– Nej, vi tar sånt efteråt. Det är så jag har gjort. Vi får se vad som händer. Vi trivs här nere, säger Widing efter sista matchen.

Att signa Ludvig Elvenes måste vara en no-brainer för Abbott. Särskilt med tanke på kemin med lillebrorsan Lucas som Ludvig visade i de fyra matcher han spelade efter att ha plockats hem från Oskarshamn.

Egna produkten Daniel Sylwander har spelat upp sig under sista månaden och den 25-årige trotjänaren bör ha närmat sig ett nytt kontrakt. Centern Filip Karlsson, en annan egen produkt, skadade sig precis innan bröderna Abbott tog över och missade resten av säsongen.

Sebastian Collberg har inte lyckats göra några större avtryck under sina två Röglesäsonger och centern Stephen Perfetto, som kom i december, har gjort för lite skillnad under sin tid i klubben.

På backsidan har Rögle sex backar, med Craig Schira i spetsen, under kontrakt. Det är en bra grund att stå på. 

Kevin Gagné har imponerat de senaste månaderna och kan bli svår att behålla. Andra SHL-klubbar bör ha sett potentialen i Gagnés fina skridskoåkning och driv i spelet. 

Finländske tuffingen Janne Jalasvaara är den andre backen med utgående kontrakt. Han blev snabbt en publikfavorit med sina vältajmade tacklingar och fansen vill säkert ha kvar honom.

Målvaktsfrågan är det stora frågetecknet. Justin Pogge togs in som ersättare när Ville Kolppanen var skadad i början av säsongen. Efter att Kolppanen gjort comeback har de kamperat bra tillsammans och delat på speltiden. Efter säsongen står både Kolppanen och Pogge utan kontrakt. Vill de vara kvar och spela tillsammans? Eller väljer Chris Abbott att signa en av dem och låter Emil Kruse vara andremålvakt?

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM