”Jag är den förste att gratulera Elias!”

Publicerad 2018-03-08

Elias Pettersson slår Kenta Nilssons poängrekord för juniorer efter fyra raka poäng hemma mot Malmö.

– Jag är den första att gratulera, säger Kenta.

– Det är en grym spelare och rekord är till för att slås.

Följ ämnen

Kenta har just klivit av golfbanan i Orlando i Florida när han får höra att hans rekord är slaget - oavsett om det var 53 eller 54 poäng. Eller till och med 55 som vissa uppger.

Det var Elias uppe i redan efter två perioder.

– Jag tänker inte så mycket på mitt gamla rekord och minns inte direkt hur många poäng jag gjorde. Men jag kommer ihåg att jag gjorde fem poäng i sista matchen och jag tror jag kom upp i 54 eftersom jag gick om Lars-Erik Ericsson i den matchen. Han hade 53.

– Sedan ska man ju komma ihåg att jag gjorde mina poäng på 36 matcher. Hade jag spelat över 50 hade jag gjort 100 poäng den säsongen…

Inte förvånad

Kenta skrattar.

Lika lurig vid sidan av isen som han var på.

Men själv är han inte förvånad att Elias Pettersson snor rekordet och faktiskt ”bara” på 44 matcher. Han har följt honom i många år som NHL-scout för Florida Panthers, även om Elias plockades tidigt i draften och tillhör Vancouver.

– Men det är en grym spelare, med en grym känsla. När han blir starkare kommer han att bli svårstoppad även i NHL.

– Jag gillar verkligen att titta på honom. Det är en sådan där spelare där du sitter och räknar byten till han ska komma in på isen igen.

Kenta har kvar några rekord också som är betydligt mer svårslagna, men som Elias Pettersson kan jaga i framtiden.

Kentas poängrekord för svenskar i NHL från Calgary 1980–81 då han gjorde 131 poäng (49+82). Ingen har varit i närhetens sedan dess.