Skellefteå höll undan i Globen

HOCKEY

Stark Djurgårds-spurt räckte inte

Med fart, fantasi och frenesi körde Skellefteå över Djurgården på tisdagen.

Skellefteås första besök i Globen efter comebacken i elitseriehockeyn gav en mycket rättvis 4–3-seger (1–1, 2–0, 1–2).

Både Djurgården och Skellefteå har inlett säsongen fräckt och framgångsrikt. Men i tisdagens möte i Globen var det Skellefteå för nästan hela entréslanten. Västerbottningarna tog Djurgården högt och snabbt. Och skadade stöttepelaren Magnus Wernblom saknades inte alls – han kanske likt djurgårdarna inte hade hängt med i svängarna.

För det var fart, fantasi och frenesi över Skellefteås spel. Framför allt i anfallszon. Djurgårdarna hade förtvivlat svårt att freda sig i egen zon. Jimmie Ericsson gav Skellefteå en tidig ledning och Jimmie Ölvestad gav Djurgården en välbehövlig kvittering före första pausvilan.

– Vi hade förväntat oss en anstormning av Djurgården. Det blev nästan tvärtom, sade Skellefteås tränare Per-Erik Johnsson.

”Trycka ner motståndarna”

Johnsson tyckte att förstafemman med Fredrik Krekula, Johan Ramstedt och Pontus Petterström visade vägen.

– De visade att det går att trycka ner motståndarna även på bortaplan.

Och när Djurgården i mitten på mellanperioden verkligen fick chansen att ta över kommandot brast det kapitalt hos hemmalaget:

Djurgården fick spela med två man mer på isen i 1,5 minut. Skellefteå höll tätt – och i stället gjorde Johan Ramstedt Skellefteås andra mål i numerärt underläge.

Bara 14 sekunder efter 2–1-målet satte en fri Fredrik Lindgren trean bakom Djurgårdsmålvakten Teemu Lassila.

Och som om inte det var nog räddade Skellefteås målvakt Andreas Hadelöv straffen från Kristofer Ottosson minuten efteråt, sedan Jimmie Ölvestad dragits ner av Richard Lintner.

Djurgårds-spurt

– Två insläppte mål i power play och en missad straff...sådana matcher vinner man inte, sade Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi.

Missad markering bäddade för Daniel Welsers tryckare upp i krysset från nära håll till 4–1 i början av tredje perioden. Med det var Skellefteås alla formationer med i målprotokollet och Djurgården var slaget i spillror.

Nej, inte riktigt. Djurgården fick i slutskedet chansen att spela fem mot tre i en dryg minut till – och då putsade Pär Bäcker siffrorna till 2–4. Och Nichlas Falk fick även in trean för Djurgården. Men mer blev det inte.

– Jag trodde vi var på väg upp ur en liten svacka vi haft. Men vi har tappat farten i passningarna och spelet överhuvudtaget, sade Särkijärvi.

Kollega Johnsson kunde glädja sig åt säsongens bästa insats.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM