Första hemmasegern för Frölunda

HOCKEY

Joel Gistedt nollade svenska mästarna

Det tog drygt en månad för Frölunda att ta sin första seger på hemmaplan i årets elitserie.

Ett mål i varje period räckte för att besegra Färjestad med 3–0 inför fullsatta läktare i Scandinavium.

Frölunda satte högsta fart från start och var nära att få sitt första mål redan efter sju sekunder sedan Färjestads målvakt Christopher Heino-Lindberg missbedömt en hoppande puck bakom mål. Niklas Andersson fick öppet mål, men sköt utanför.

Frölunda fortsatte att sätta press högt upp på Färjestad och stängde av spelvägarna i mittzon.

– Vi fick inte med oss någon fart in i anfallszon och skapade alldeles för få chanser, sade Färjestads tränare Roger Melin efter matchen.

Frölundas förstakedja med Niklas Andersson, Jonas Johnson och Tomi Kallio som räknas som en av landets bästa kedjor har i höst haft det väldigt svårt att få sitt spel att fungera. Mot Färjestad lossnade det dock och man svarade för två mål.

Det första gjorde Tomi Kallio efter sex minuters spel i första perioden, framspelad av Ronnie Sundin. Då hade Frölunda pressat tillbaka Färjestad under en lång period.

Drygt sju minuter in i mittperioden frispelade Tomi Kallio Niklas Andersson som helt fri dribblade bort Henio-Lindberg och satte pucken i öppet mål.

– Det var skönt att det lossnade för den kedjan. Killarna har levt med en oerhörd press på sig, sade Frölundas tränare Stephan Lundh.

I den tredje perioden fick Färjestad bättre ordning på sitt spel när man jagade mål och reducering. I slutperioden vann man också skotten med 16–5, men Joel Gistedt i Frölundas mål spelade som vanligt mycket bra och tog allt.

– Han var mycket bra i dag, sade Stephan Lundh.

I mitten av tredje perioden fick Frölunda två utvisningar på rad och Färjestad kunde i nästan fyra minuter spela fem mot fyra och pressade högt uppe i banan.

Martin Plüss fångade då upp en dålig Färjestadspassning på offensiva blålinjen och kom helt fri med målvakten. Plüss skiktade och sköt högt upp i Heino-Lindbergs högra kryss. Där avgjordes matchen definitivt.

– Jag är väldigt glad för att vi kunde stå upp och försvara oss så bra när Färjestad pressade på i sista perioden.

– Hela laget gjorde en mycket bra match, sade Stephan Lundh.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM