Färjestad avgjorde i power play

HOCKEY

Niskala tvåmålsskytt mot Linköping

Färjestad är Sveriges vassaste lag i power play.

I kväll gjorde laget ytterligare två mål i numerärt överläge när Linköping besegrades med 3–1.

Med kvällens mål har Färjestad gjort 23 mål i numerärt överläge.

– Vi är kreativa och hittar lösningar i vårt power play, sa Färjestads tränare Roger Melin till canal+.

Färjestad har svarat för flera lyckade värvningar den här säsongen, två av dessa är de båda finländarna Esa Pirnes och Janne Niskala. Backen Niskala gjorde två mål i kväll, Pirnes inledde målskyttet.

Esa Pirnes ledningmål efter 3.29 var Färjestads 22:a mål i power play hittills under säsongen. Backen Niskala slog en diagonal passning som Pirnes direksköt på och pucken letade sig in bakom Roman Cechmanek i Linköpings mål.

Niskala spelade fram till 1–0 och svarade själv för 2–0-målet efter dryga 15 minuter av första perioden. Peter Nordström bröt en Linköpingspassning på tennis i gästernas försvarszon och kunde sen servera Niskala öppet mål och då gjorde finländaren inget misstag.

Niskala spädde på med sitt andra och säsongens sjätte mål för säsongen när han utöka hemmalagets ledning 17.53 in på tredje perioden. Esa Pirnes spelade fram och Niskala kunde avlossa ett slagskott som Cechmanek var utan chans på.

Men de tre poängen från Janne Niskalas sida tog honom upp i ensam ledning i backarnas poängliga i elitserien, efter 13 matcher står han noterad för 13 poäng.

– Det började bra för mig och laget men mot slutet har det gått lite trögare, sa Niskala och gled istället över på lagets insats.

– I dag var första gången som alla spelade ordentligt, vi anföll med fem man och försvarade oss med fem man. De senaste matcherna har alla kört sitt eget race men om vi fortsätter som vi spelade i dag kommer det att fortsätta gå bra.

Linköpings tröstmål kom med 50 sekunder kvar, även detta ett mål i power play. Tony Mårtensson var sist på pucken.

– Dom var starkare är oss idag, sa Linköpings tränare Gunnar Persson.

Senast i Linköping vann Linköping med 6–3, i kväll fick Färjestad revansch.

– Vi höll ihop laget bra och spelade bra försvarsspel, tyckte Melin.

Sportbladet/TT

ARTIKELN HANDLAR OM