SHL Svenska hockeyligan

”Det finns en vinnarkultur i Karlstad”

Av: 

Sportbladet.se

HOCKEY

Elitserietränarna tycker till: I dag Färjestad

Nu är det snart dags. På måndag sätter elitserien igång. I dag granskar vi det

senaste årtiondets gigant inom svensk hockey – Färjestad.

Var förra året bara ett mellanår, eller är FBK på nedgång?

Så här tycker elitserietränarna om årets upplaga av Karlstads stolthet.

Leif Boork, Brynäs

– Färjestad har haft otroliga framgångar de senaste åren, men jag tror att laget nu tvingas kliva av tronen. Det finns många bra spelare i laget, men var finns framtiden? Färjestad kan inte leva på Jönsson och Nordström år efter år. Laget kommer säkert att vara med i mitten av tabellen, men något guldlag ser jag inte Färjestad som.

Hans Särkijärvi, Djurgården

– Vi har mött laget en gång den här säsongen och vi förlorade klart, även om siffrorna inte speglade matchbilden riktigt. Nej, jag är inte så imponerad av Färjestad. Tror att laget blir svagare än förra säsongen. Sätter ett litet frågetecken bakom deras försvarsuppsättning. Tycker att nyförvärven inte riktigt har samma kapacitet som spelarna som försvunnit.

Per Bäckman, Frölunda

– Färjestad är en storklubb och det går inte en säsong utan att laget är med och slåss i toppen. I år är FBK en guldkandidat igen. Forwardssidan ser grymt stark ut och som vanligt kommer motståndarna att få se upp med ett fantastiskt spel i power play. Backarna är spelskickliga och det bidrar till en tyngd i anfallsspelet. Ser inga svagheter alls i laget.

Kent Johansson, HV71

– Precis som i Göteborg tror jag det finns en stor revanschlust i Karlstad. Det finns en vinnarkultur och efter ett mellanår i fjol kommer de garanterat att knyta näven och visa att det var en tillfällighet. Hur långt det räcker är svårt att säga, men de kommer säkert att tillhöra den övre halvan.

Jan Karlsson, Linköping

– Har väl rätt mycket nytt, bland annat Jesper Mattsson på backen. Så är det, är du en duktig hockeyspelare hamnar du till slut på backplats, det vet jag som gammal back. Fart och kraft finns i laget, Färjestad kommer att vara bra i år igen.

Roger Rönnberg, Luleå

– Det som är spännande med Färjestad är att de håller på att få fram nya unga spelare med Johan Motin i spetsen. De rapporter jag fått säger att de yngre klivit fram rejält under försäsongen. Dessutom ska det bli intressant att se hur deras två unga målvakter klarar sig. Jag har svårt att placera Färjestad, men de är säkert nöjda med att gå till slutspel.

Harald Lückner, Modo

– Har fyllt upp med två riktigt bra forwards i Rickard Wallin och Eero Somervuori. Utifrån ser backsidan ut som ett problem men jag känner dem där, killarna vet något som vi inte vet.

Magnus Arvedsson, Mora

– Vad jag har förstått har Färjestad styrt upp spelet mer jämfört med i fjol. Har sett riktigt rappa och bra ut på försäsongen, framför allt de unga killarna har tagit för sig rejält. Har enorma resurser och skulle det inte fungera skaffar man bara nya spelare. Utan tvekan ett lag som kommer att vara bland de fyra första.

Per-Erik Johnson, Skellefteå

– De har väl plocka in lite nytt, försökt täppa till luckorna som fanns i fjol. Ungdomskedjan med Åslund–Johansson–Brunnström har varit bra under försäsongen, Mattias Johansson och Höglund vaknar nog vad det lider. Jönsson och Nordströms skador är orosmoln, de måste bli friska.

Charles Berglund, Timrå

– Färjestad gick inte till final förra säsongen och jag är helt övertygad om att alla spelarna är otroligt revanschsugna. Färjestad har också en enorm rutin. Den enda svagheten som jag kan hitta är målvakterna. Kan ungdomarna ta över efter Daniel Henriksson? Det är ett tungt ansvar som vilar på Heino och Jonas Gustavsson.

Leif Strömberg, Södertälje

– Många av de där spelarna är otroligt bra, har ett dyrt starkt lag. Det finns mycket tradition i Karlstad, Färjestad är ju i princip jämnt i final. Visst finns det svag heter, några grejor lärde man väl sig under tiden man var där, men det behåller jag för mig själv.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan