”Lider med honom – det är vidrigt”

Carl Klingberg om skräckskadan – och sympatin för Tobias Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Carl Klingberg åkte på en otäck nackskada i slutet av november.

Nu berättar VM-hjälten från 2017 att tankarna är hos en kollega.

– Jag lider med Tobbe Forsberg, säger Zug-spelaren till Sportbladet.

Den sista november möttes SCL Tigers och Zug i ett toppmöte i den schweiziska ligan.

Matchen fick ingen rolig utgång för den svenska stjärnan Carl Klingberg.

27-åringen föll i duell med en motspelare och åkte i hög fart – med huvudet före – rakt in i sargen.

”Den tiden var värst”

Klingberg låg orörlig kvar på isen och fördes akut till sjukhus. Nu berättar VM-guldhjälten från 2017 om de dramatiska timmarna efter händelsen.

1 av 2

– Jag kommer ihåg allting, jag var aldrig medvetslös. Det första jag reagerar på att jag hade smärta i nacken. Jag var också medveten om att man inte ska röra på nacken om man har ont där. Jag låg helt stilla för att jag visste om det, säger han och fortsätter:

– Jag var tvungen att vänta i 16 timmar innan jag fick röra huvudet eftersom jag skulle röntgas och undersökas. Det var den absolut jobbigaste tiden.

Sedan fick Klingberg goda besked.

– Läkarna sa att det var en fraktur, stor som en flisa, i nacken och två ledbandsskador. Han sa att jag fick röra på nacken och att det skulle läka och bli bra.

Fått ta av sig nackkragen

I dag kom ytterligare framsteg i 27-åringens rehabilitering.

– Jag är ganska glad i dag eftersom jag har fått ta av mig nackkragen som jag haft i sex veckor. Flexibiliteten börjar komma tillbaka men det är fortfarande ett tag kvar innan jag gör comeback.

Klingberg berättar att skadan har medfört problem i vardagen.

– Jag är glad att kunna leva på ett normalt sätt igen. Förut kunde jag inte ens ha skjorta på grund av kragen, säger han.

En incident som i värsta fall kunde haft medfört hemska konsekvenser för Klingbergs fortsatta karriär verkar i stället få ett sagoslut – forwarden kan nämligen vara tillbaka i spel redan den här säsongen om rehabträningen går som planerat. 10–12 veckor har läkarna sagt, vilket skulle betyda att han är tillbaka lagom till slutspelet.

”Blir rädd när man ser det”

Men händelsen har fått Klingberg att se livet vid sidan av isen ur andra perspektiv.

– Min fru var på plats när det hände och både hon och jag undrade ju först om jag över huvud taget skulle kunna spela ishockey igen, säger han och beklagar sig över en annan mycket otäck skada som ägt rum den senaste tiden.

– När man ser (Tobias) Forsberg blir man väldigt rädd och tänker på hur det hade kunnat vara för en själv och med honom vet man fortfarande inte hur illa det är. Jag lider med honom. Det är vidrigt. Så jag är väldigt lycklig över att det gick bra för mig.

Tobias Forsberg skadade nacken allvarlig på annandagen
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Tobias Forsberg skadade nacken allvarlig på annandagen

Öppnar upp för återkomst i Frölunda

Den 27-årige svensken har sportsligt sett haft några fina säsonger de senaste åren.

Han har producerat bra med poäng i Zug, som han tillhört de senaste tre säsongerna och var med i den svenska trupp som tog VM-guld 2017.

Nu är fokus på att komma tillbaka i träning och sedermera i spel. Hur framtiden ser ut i nuläget är oklart, men att flytta hem till SHL är inte ett alternativ just nu, säger Klingberg.

– Min kontrakt går ut efter säsongen, men jag trivs jättebra här. SHL är inte ett alternativ nästa år, utan jag vill spela mer utomlands. Men det är klart att jag någon gång i framtiden vill spela i Frölunda igen.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Carl Klingberg i VM-guldlaget
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!