Finland slog ut Sverige ur JVM

avErik Karlsson, Hans Abrahamsson

HOCKEY

”En jävla massa skitutvisningar”

Helsingfors/Stockholm. Finland släckte den svenska gulddrömmen.

Hemmanationen avgjorde matchen efter en omdiskuterad utvisning på Anton Karlsson.

– Det blir en jävla massa skitutvisningar som jag inte tycker det ska vara, säger Karlsson i TV 12.

Nej, det blev varken revansch på finalförlusten 2014 eller medaljmissen i fjol. Inför en fulsatt Hartwall Arena vann de finska "minilejonen" semifinalen mot Sverige – efter stor dramatik.

Finland kom ut i hög fart men det var Sverige som fick sätta första målet när Dmytro Timashov hittade Rasmus Asplund med en läcker passning. Färjestadspelaren kunde enkelt trycka in ledningsmålet på bortre stolpen.

”Horribla utvisningar”

Ledningen stod sig perioden ut men i andra perioden förstörde en rad utvisningar matchen för Sverige. Precis efter att Adrian Kempe avtjänat två minuter för en interference kunde Roope Hintz sätta kvitteringen och när sedan Anton Karlsson åkte ut för en charging kort senare small det igen. Mikko Rantanen stod, återigen, för en framspelning som Antti Kalapudas kunde förvalta med ett skott från högerläge.

TV 12:s expert Sanny Lindström var rejält upprörd över utvisningarna:

– Det är en klockren tackling. Absolut ingen utvisning! Nu har Sverige fått två raka horribla utvisningar, röt han efter Anton Karlsson åkt ut.

”Riktigt svag sista period”

Efter målet tog Rikard Grönborg timeout men Sverige lyckades aldrig resa sig. Den tredje perioden blev tam och Sverige fick bara iväg tre skott på mål i matchen som Finland kunde kontrollera till en 2-1-seger.

Efter matchen anslöt sig JVM-veteranen Anton Karlsson till domarkritiken:

– Jag tycker vi är det bättre laget, det blir en jävla massa skitutvisningar som jag inte tycker det ska vara. Vi har kämpat så jävla hårt i den här turneringen och varit det bästa laget, då är det jäkligt tråkigt att det ska sluta så här, säger han i TV 12 och fortsätter med att skicka en passning till finska spelarna:

– Det blir lite så här när de slänger sig ner för att man nuddar lite på dem. Tråkigt och surt att det ska bli på det sättet.

Alexander Nylander anslöt sig till domarkritikerna efter matchen:

– De var inte så bra egentligen. Vi borde ha fått några utvisningar med oss och vi åkte på på några som inte var utvisning.

Sverige möter förloraren mellan USA och Ryssland i bronsmatch i morgon klockan 14,30. Finalen spelas klockan 19.30.

ARTIKELN HANDLAR OM