Steen matchhjälte – avgjorde i sudden

HOCKEY

NEW YORK. Övertidsperioden i det intensiva dramat mellan St Louis och Pittsburgh hann bara pågå en halv minut.

Sedan såg Alex Steen, Sveriges hetaste målskytt i NHL, till att döda tillställningen med en stilfull styrning.

– Det var en hård och jämn och rolig match, så det känns väldigt skönt att vi kunde få in det avgörandet, säger matchhjälten till Sportbladet efter 3-2-segern.

Det är med dundrande slagskott Alex Steen brukar göra sina mål för St Louis Blues , men när han avgjorde holmgången i Consol Energy Center med sin 24:e fullträff för säsongen i natt – och därmed gick upp på förstaplats i den svenska målligan – visade han att han är en sniper med många vapen.

Bara en dryg hav minut in i övertidsperioden vann han en närkamp med Ben Lovejoy vid sargen i offensiv zon och slog en passning utill Zbynek Michalek  vid blålinjen. Sedan störtade den 31-årige skarpskytten själv på mål, fick tillbaka pucken av Michalek och styrde stringent in sudden death-målet.

– Jag hade bra yta in mot kassen och sedan fick jag ögonkontakt med Michalek. Så jag förstod vad han skulle göra och satte fram klubban. Det var en riktig fin passning, säger matchvinnaren när vi når honom just som Blues satt sig på bussen för färd mot flygplatsen.

”Rolig match”

Den sortens avgöranden är förstås alltid angenäma, men det hörs på Alex att den här segern satt extra skönt.

– Ja, det var en väldigt rolig match att spela. Hård och intensiv och jämn och full av fysiska sammandrabbningar. Det känns väldigt skönt att vi kunde få in avgörandet och vinna, säger han och fortsätter:

– Vi släppte iväg dem till 2-0 lite onödigt, men fick aldrig panik utan andades ut ett tag och kom sedan tillbaka och spelade väldigt stabilt. Killar som Steve Ott, Barret Jackman och Robert Bortuzzo var helt lysande.

Ser fram emot slutspel

Just Bortuzzo trejdades från Pittsburgh till St Louis tidigare den här säsongen och fick hämnas med ett mål i natt. Likaså Marcel Goc, som Penguins också skickade till Missouri,   lustigt nog

– Ja, och så slog Michalek den där passningen till mitt mål. Våra Pittsburgh-killar hade en riktigt lyckad kväll, skrockar Alex.

Med segern mot Penguins övertog St. Louis förstaplatsen i den västra tabellen och utsikterna inför det stundande slutspelet förefaller väldigt goda.

– Först har vi åtta grundseriematcher kvar och sedan får vi se. Det kommer bli hårt redan i första omgången, vilka vi än får möta. Alla som går till slutspel i väst spelar väldigt bra, konstaterar nattens hjälte.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL