Sjögren lämnar Linköping – för KHL

HOCKEY

Men ersättare i Niklas Persson redan klar

Mattias Sjögren (till vänster) lämnar. Niklas Persson återvänder.

VM-succén Mattias Sjögren lämnar Linköping för Ak Bars Kazan i KHL – efter att en utköpsaffär utförts mellan klubbarna.

– Mattias har uttryckt en önskan om att få lämna för spel i KHL och vi har valt att vara samarbetsvilliga, säger GM Fredrik Emvall i ett pressmeddelande.

28-årige centern Mattias Sjögren lämnar Linköping HC för KHL-klubben AK Bars Kazan. Enligt LHC är beslutet taget eftersom andra alternativ vore sämre för klubben – då det funnit intresse från klubbar både i NHL och KHL.

–  Det här är den bästa lösningen för alla parter eftersom LHC inte kunde ha hindrat en övergång till NHL på grund av gällande avtal. Det hade även inneburit att LHC blivit helt ersättningslösa då Mattias åkt över dit tidigare, säger klubbdirektören Anders Mäki i ett pressmeddelande.

"Andra alternativ vore sämre"

Mattias Sjögren var en av de ledande spelarna i VM tidigare i maj och efter mästerskapet ska det funnits intresse från flera olika klubbar.

– Det är aldrig kul att en av våra toppspelare lämnar oss men det är den verkligheten vi lever i. I den här situationen har Mattias uttryckt en önskan om att få lämna för spel i KHL och vi har valt att vara samarbetsvilliga eftersom andra alternativ skulle varit sämre för LHC. Vi önskar Mattias lycka till i framtiden och hoppas att han väljer spel i LHC den dagen han vänder hem till Sverige igen, säger klubbens general manager Fredrik Emvall.

Niklas Persson tillbaka

Samtidigt går klubben ut med nyheten att Niklas Persson är tillbaka i klubben efter sex år i Schweiz och KHL. Persson har skrivit på ett tvåårskontrakt och ansluter till lagets försäsongsträning nästa vecka.

– Jag hade en bra tid under min förra sejour i föreningen och jag ser fram emot att komma hem till Linköping och börja träna med grabbarna. Jag är riktigt laddad och inspirerad inför kommande säsong, säger han i pressmeddelandet.

Niklas Persson gjorde tre säsonger i Linköping, 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009 och spelade 164 grundseriematcher och 37 slutspelsmatcher. På de 201 matcherna blev det 58 mål och 79 assistpoäng. Persson har även två VM-brons, ett VM-silver och ett VM-guld från 2013.

LÄGET I DITT LAG: De kommer, de går, de har kontrakt.

ARTIKELN HANDLAR OM