Här är flopparna som kostat Leksand 12 milj

HOCKEY

4 säsonger 13 spelarutköp 12 miljoner kronor

1 av 16 | Foto: Peter Hirsch.

Floppvärvningar, fiaskotränare och fylleskandaler har orsakat en miljonrullning i Leksands IF.

På fyra säsonger har Dalaklubben köpt ut 16 spelare och ledare för 12 miljoner kronor, avslöjar Dalarnas Tidningar.

– Det finns för många mediokra legoknektar, säger Torbjörn Olsson, ordförande i supporterföreningen Leksand superstars.

Leksands ständiga jakt på återtåg till elitserien har inte bara kostat förtvivlan från supportrar, utan mångmiljonbelopp i klubbkassan. Dalarnas Tidningar avslöjar nu hur 13 spelare och 3 ledare blivit utköpta från sina kontrakt på fyra säsonger – till en kostnad på 12 miljoner.

Totalt fiasko

När Mikael Lundström tog över som sportchef 2006 var målet ett nytt Leksand med en ny värvningspolicy.

– Jag tycker att det handlar om så ska vi vara väldigt noggranna eftersom det är så stora pengar, sa han till föreningens hemsida då.

Resultat blev – fiasko.

Nye tränaren Jukka Rautakorpi plockade in fyra finska spelare; Pasi Saarela, Ilkka Vaarasou, Niko Mikkola och målvakten Joni Puurula. Alla, inklusive tränaren själv, var borta från laget när nästkommande säsong började. Finnarna samt den danske målvakten Peter Hirsch löstes från sina kontrakt till en kostnad av 4 miljoner kronor.

– Det har givetvis brustit i researcharbetet, men spelarna ska inte heller gå helt skuldfria, säger Torbjörn Olsson.

Rök efter fylleskandal

En spelare som får extra mycket kritik är Ric Jackman. Stjärnvärvningen kom till klubben 2008 under Tomas Kempes ledning men fick sparken redan ett år senare efter en fylleskandal.

Kanadensaren hade kommit till träningen berusad och lagkamraterna tappade förtroendet för stjärnan. Problemet var att transferfönstret redan var stängt. Och i stället för att ha en klausul i kontraktet som gör att Leksand kunde upphäva kontraktet efter en sådan skandal fick man betala en halv miljon kronor.

– Det är ju han (Ric Jackman) som borde vara ersättningsskyldig, säger Torbjörn Olsson som är starkt kritisk till hur kontrakten i klubben är skrivna.

110 spelare sen 2006

– Problemet har varit total-överblicken. Det är för många olycksfall i arbetet för att det ska vara acceptabelt.

Totalt har 110 spelare passerat i revy i Leksands omklädningsrum sedan 2006 men nu är skattkistan tom och ska klubben ta sig tillbaka till elitserien är det med de spelarmaterial som finns tillgängligt.

Se bildspel på Leksands alla floppar

ARTIKELN HANDLAR OM