Genomklappningen i går kan bli dyrbar

HOCKEY

Det handlar om hårt arbete. Ställer du upp och visar karaktär kan du också sova lugnt - även om laget som ett kollektiv förlorat.

Jag räknar med att mer än hälften av spelarna i Frölunda kommer till Landvetter med rödsprängda ögon i dag.

Genomklappningen mot Brynäs kan bli dyrbar.

Frölunda gjorde en av sina sämsta matcher för säsongen och stämningen efter förlusten mot Brynäs var, tack och lov, rent bedrövlig. Men Joel Lundqvist, som stred hårt och försökte få igång sina lagkamrater genom en rad offensiva toktacklingar, konstaterade:

- Det var inget bra alls, men har man bara tagit ut sig måste man kunna se förbi att det inte stämde, man måste ta nya tag.

Om alla gör sitt yttersta i ett topplag som Frölunda slavar laget inte bort chansen att avgöra, när de har oavgjort inför en slutperiod.

Om alla gör sitt yttersta ska bättre kvalitet besegra rå vilja.

Mot Brynäs blev det till och med nödvändigt. I Jönköping var HV 71 under chockartade formen på väg mot en storförlust mot Mora och det kände de till i Frölundas bås, mästarna hade plötsligt chansen att ta ett stort steg närmare serieledningen - med bara fyra seriematcher kvar att spela.

Men Brynäs var smartare.

Brynäs hade fler spelare som gav sitt allra yttersta. De vann närkamper, skar av passningsvägar och drog ner på det höga tempo som Frölunda är så beroende av.

Många sov säkert illa i natt

Göteborgarna fastnade i mittzon, började ta felbeslut och de sista tio minuterna hade de knappt ett enda avslut på mål. När Brynäs var i Scandinavium i oktober sköt Frölunda 44 skott, i går var det bara 26.

Många av spelarna skämdes efteråt och sov säkert illa natt.

Nu kan genomklappning kosta en extra hemmamatch i en SM-final. Det är tänkbart att laget nu får mycket svårt att ta in sex poäng upp till HV 71 - som alltså borde ha varit tre poäng - och därmed hamnar seriesegern och en extra hemmamatch i Jönköping.

För Frölunda är det ett onödigt dyrt pris för en dålig sistaperiod mot Brynäs.

Jag vet att spelarna vägrar tala om dålig inställning, de måste skylla på att Brynäs var bättre, men lag med klen inställning straffas hårt och det var därför det inte blev offside strax före Brynäs ledningspuck och det var lika mycket därför Andreas Dackells puck för tredje målet gick via Antti-Jussi Niemis skridsko in i nät, bakom en chanslös Tommy Salo.

I dag lyfter Frölunda mot Teneriffa för en veckas sol inför slutspelet.

Räkna med att flera spelare tar igen förlorad nattsömn i flygplansstolen.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM