”Henke” skrev historia: ”Väldigt speciellt”

Foto: AP
HOCKEY

NEW YORK. I natt skrev Henrik Lundqvist historia – igen,

Med en straffvinst  mot New Jersey Devils tangerade han Dominik Haseks rekord i antal segrar i NHL för europeiska målvakter.

– Hasek är en idol, så det känns väldigt speciellt, säger New York Rangers-keepern till Sportbladet efter 3–2-triumfen.

Vilken skillnad en vecka kan göra...

Förra söndagen satt Henrik Lundqvist för tredje matchen i rad på bänken och i hans ställe spelade Rangers ”back-up”-målis Antti Raanta så bra att det började låta som att den svenske kungen på Manhattan skulle tvingas abdikera. 

En vecka senare har han plötsligt vunnit tre matcher i rad och spelat sin mest inspirerande hockey på hela säsongen.

– Ja, det har känts bra. Back to basics, liksom. Det viktiga när jag kom tillbaka var att inte försöka göra för mycket , säger han när vi träffar honom i Manhattan-lagets omklädningsrum.

Stoppade friläge

– Först och främst vill man visa för sig själv vilken nivå man håller, men det är klart, när det är många som tvivlar vill man ju visa dem med, det är inget snack om det.

Segern mot New Jersey på Madison Square Garden – som kom till för att Derek Stepan styrde in en 2–2-kvittering när en dryg minut återstod och för att Lundqvist sedan stoppade ett friläge på övertid samt två straffar – var sammanlagt den svenske stjärnans 389:e seger i NHL..
Därmed tangerar han alltså ikonen Dominik Haseks rekord för europeiska målvakter.

”Känns väldigt speciellt”

– Jaså, hände det nu? Jag hörde för några dagar sedan att det var nära, fortsätter ”Henke”.

–  Han är en idol och inspirationskälla. Mellan 14 och 20 år tittade jag väldigt mycket på honom. Jag hade några posters på väggarna som jag kikade upp på ibland också, he he.  Det känns väldigt speciellt att nå hans siffror.

ARTIKELN HANDLAR OM