Mejla

Patrik Brenning

Vi måste sära på bröderna Sedin

Brenning: Jag startar en namninsamling

Publicerad:
Uppdaterad:

De har delat ett liv och en karriär – men det är faktiskt dags att vi särar på dem nu.

Daniel Sedin förtjänar en egen hyllningsceremoni.

Henrik Sedin likaså.

Det är ett krav!

I natt ska Daniel och Henrik Sedin hyllas i Vancouver när ”Sedin-veckan” når sitt klimax med tröjhissningen i Canucks hemmaarena. Samtidigt sitter jag, en enkel fotbollsreporter, här i Stockholm och påminns om en gammal Killing-gänget sketch.

Henrik Schyffert började under en av humorgruppens krogshower utan förklaring att dela ut en namninsamling till publiken.

”Vi kräver att bröderna Bronett skaffar nya vänner UTANFÖR familjen!”, var budskapet.

Nu tänker jag stjäla idén.

Foto: DARRYL DYCK / TT
Henrik till vänster, Daniel till höger.

Deras beslut men inte vårt

”Jag kräver att bröderna Sedin skaffar nya vänner UTANFÖR familjen!”? Nej, kanske inte riktigt så långt ändå. Men jag kräver faktiskt att vi andra börjar behandla bröderna Sedin som Henrik och Daniel. Som två personer, två individer och två hockeylegendarer.

För det spelar faktiskt ingen roll att bröderna på många sätt själva uppträtt som en och samma person under sina offentliga liv. Att de krävde att få spela i samma lag för att överhuvudtaget ta steget till NHL eller att de under hela karriärerna svarat ”VI har inte tagit ett beslut ännu” när reportrar ställt den årliga frågan till någon av dem om han vill spela VM.

Det är deras beslut, men det behöver inte vara vårt.

Foto: DARRYL DYCK / TT
Deras beslut behöver inte vara vårt, skriver Patrik Brenning.

Nu har Vancouver Canucks mycket generöst gett bröderna en hel hyllningsvecka, men ändå inte hittat nog med plats i programmet för att ge dem varsin hyllningsceremoni i arenan.

Se hur det gick för bröderna Bronett

Det här kan så klart vara brödernas egen önskan men om så är fallet borde NHL helt enkelt sagt nej. För om de ska gå med på att behandla bröderna som en och samma person måste de faktiskt löpa linan ut.

Då ska bröderna Sedin räknas som NHL:s näst bästa poängplockare genom alla tider med sina 2111 pinnar.

Det sjukaste här är att Wayne Gretzky fortfarande hade slagit dem med sina 2857 poäng – men inte fan fick hans brorsa Brent (fyra poäng i NHL) vara med på Waynes hyllningsceremoni för det. De särade på bröderna Gretzky, de borde sära på bröderna Sedin också.

Så vid närmare eftertanke måste jag nog ändå slå fast:

Jag kräver att bröderna Sedin skaffar nya vänner UTANFÖR familjen!

Foto: DARRYL DYCK / TT NYHETSBYRÅN

Men vem är jag, en enkel fotbollsreporter, att komma med sådana här krav? Det är inget jag borde behöva men jag har väntat i 20 år på att ni hockeymänniskor ska agera – förgäves. Nu måste någon ta lite ansvar. För bröderna Sedin, samhällets och alla tvillingars skull.

För se bara hur det gick för bröderna Bronett som skildes åt efter ett öppet gräl inför Cirkus Scotts 75-årsjubileum. Låt det vara en varning för oss alla.

Skicka ett mejl med ert namn om ni är med mig. Upp till kamp!

avPatrik Brenning

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM