Mejla

Hans Abrahamsson

Abrahamsson: Ett sätt att hantera krisen – bromsen

Publicerad:

SHL inför värvningsförbud.

En papperstiger eller en tydlig markering?

Jag svarar en kombination.

Vi går igenom en minst sagt turbulent tid och väldigt få vet när det vänder och hur världen kommer att se ut på andra sidan. 

Allra minst SHL-klubbarna. Jag har själv spekulerat i att ett inställt slutspel innebär åtminstone hundra miljoner i förlorade intäkter. Enligt Riksidrottsförbundet är siffran den dubbla, om man räknar in kvalspelet.

En svårare fråga att besvara är vilka följdeffekter det får.

Hur påverkar den nuvarande corona-epidemin…

… supportrarnas vilja att till hösten återigen köpa biljetter och sedan stå eller sitta som packade sillar i arenan? 

… företagens förmåga att även i fortsättningen ingå samarbeten, eller betala för exempelvis loger i arenorna?

… den så viktiga försäljningen av säsongskort som har sin högsäsong de kommande månaderna?

… tv-avtalen?

Och inte minst: blir det över huvudet taget spel, med eller utan publik, när nästa säsong är tänkt att dra igång i september?

Visst kan allt vara tillbaka i ett någorlunda normaltillstånd om några månader. Men just nu är det väldigt många som vet väldigt lite om framtiden. Ett sätt att hantera den ovissheten är att dra i bromsen. 

80 procent av trupperna är fyllda

Som en första åtgärd (säkert inte den sista) bestämde SHL-klubbarna i onsdags att inga nya kontraktsskrivningar får genomföras. Varken med nya spelare eller förlängningar med redan befintliga spelare. 

Undantaget är de så kallade rookie-kontrakten för spelare mellan 18–21 år och ”kontrakt i löneparitet med dessa kontrakt”. I klartext: de allra billigaste avtalen. 

Jag har de senaste dagarna gått igenom SHL-klubbarnas trupper och med undantag av Oskarshamn är det redan nu förvånansvärt välfyllt. En snabb uppskattning säger att 80 procent av de tillgängliga platserna redan är tillsatta. Grovt räknat 20 av 25 spelare. Dessutom utgår jag från att klubbarna har minst en värvning var som redan är klar men inte presenterad. 

Vad är då syftet med att införa ett värvningsförbud när så stora delar av trupperna är satta?

De allra dyraste avtalen tror jag inte kommer påverkas nämnvärt av ett värvningsförbud. De sportchefer som redan nu har korn på en toppspelare de tycker sig behöva i truppen kommer inte att ställa in förhandlingarna bara för att ligan har infört värvningsförbud. 

Däremot kommer inget kontrakt rent formellt att skrivas under eller godkännas innan värvningsförbudet upphör.

Det finns de som hävdar att SHL:s kontraktsstopp är ett sätt att utnyttja situationen för att pressa ner lönerna. Ishockeyn på högsta nivå skiljer sig inte nämnvärt från andra branscher. Även där har det länge pågått en kamp mellan vad som anses rimligt att betala för olika tjänster. 

Spelare, företrädda av fack och sina agenter, vill givetvis ha så bra betalt som möjligt. Klubbarna har ett lika naturligt intresse av att försöka hålla ner lönerna.

Fortfarande marknaden som styr

För mig är det marginalspelarna som kommer att drabbas hårdast när deras kontrakt går ut den 30 april. Spelare med flera år i ligan som kommit upp en bit i lön, men som inte anses smaka lika mycket som de kostar.

Många av dem får vackert ställa in sig på att gå arbetslösa i sommar och i värsta fall även när säsongen börjar. Några allsvenska klubbar har redan infört ”åttamånaderskontrakt” och den här sommaren kommer vi få se mer av den varan även i SHL.

Säg att du som klubb väntar fyra månader med att skriva med de fem sista spelarna i din trupp. Räknar jag på att den normala snittlönen på dessa spelare är 100 000 i månaden inklusive sociala avgifter (vilket är lågt räknat) så har varje klubb sparat in två miljoner kronor. 

Inga pengar som löser någon kris men besparingar som definitivt kommer att behövas. 

Jag har också hört uppgifter om att SHL-klubbarna de kommande månaderna vill betala ut en mindre del av lönen till redan kontrakterade spelare. För att senare under säsongen kompensera detta då centrala avtal, NHL-pengar, sponsoravtal och biljettintäkter tickar in.

För det riskerar att bli likviditetskris för många klubbar i vår och sommar.

Det är fortfarande marknaden som styr och de spelare som anses tillräckligt attraktiva kommer någon eller några av SHL-klubbarna att våga göra klart med.

Dock är det ett tjuvläge på många sätt att bygga en trupp i det här läget och försöka se in i den spåkula som just nu är helt igenimmad av coronasmitta. 

avHans Abrahamsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM