Sveriges största hockeysupporter

Publicerad 2020-03-07

LEKSAND. Det finns supporters.

Och supporters som Micke Andersson, 51.

I Leksand på torsdagskvällen såg han sin 403:e raka match med Färjestad.

– Jag är sjukpensionär. Det är terapi för mig att åka och kolla på hockey. Det håller mig levande, säger Andersson.

Följ ämnen
Micke Andersson i sin klassiska Haltia-tröja och givetvis på bortastå.

Vad vore hockeyn utan sina fans? Ingenting.

Och speciellt inget utan sådana passionerade profiler som Micke Andersson från Mariestad. Han har ett ursinnigt och underbart intresse för hockey i allmänhet och Färjestad i synnerhet.

– Att det blev Färjestad är naturligt. Mariestad är en talangfabrik för Färjestad och flera fina gamla stutar kommer ifrån Mariestad. Peter Ottosson, Per Lundell, Tommy Samuelsson och Harald Lückner, bland annat. Det var de som fick in min att bli färjestadare.

Han har en speciell livsresa ocn en olycka år 2000 förändrade precis allt.

– Jag ramlade ned från mitt tak hemma i Mariestad. 6,5 meter rakt ned i backen. Jag fick mina knän i hakan och hjärnan gick in i skallbenet. Jag kom tillbaka till jobbet, men hade en ständig huvudvärk. Senare slog läkarna fast att jag har dåligt blodflöde i huvudet och jag blev sjukskriven och sjukpensionär.

Hockeyn har räddat Micke och gett livet en mening.

– Ja, lite så är det. Jag har något att fokusera på och det blir terapi att åka på en match, antingen i Karlstad eller någon annanstans.

500 mil på några dagar

Nu har det blivit smått otroliga 403 matcher i följd, med matchen i Tegera Arena på torsdagskvällen.

Sviten började med den första finalmatchen 2014, Skellefteå–Färjestad.

– Jag hade precis kommit hem från Thailand och satte mig i bilen och åkte upp till Skellefteå. Sedan dess har det snurrat på, oavsett arena eller träningsmatch eller CHL.

– Tuffaste matchen är borta mot Luleå och när det är en tidig match. Jag har 112 mil till Luleå och börjar matchen 15.00 så får jag åka redan på fredagskvällen för att hinna.

Micke ser sitt Färjestad live oavsett var de spelar.

Det som gör Anderssons prestation ännu mer beundransvärd och underbar är att han till och med tar bilen ned till Mellaneuropa för att kolla på Färjestads matcher i CHL.

– I höstas åkte jag 500 mil på några dagar. Först ned till Ambri vid den italienska gränsen i Schweiz. Sedan till Banská Bystrica i Slovakien. Det var snöstorm när jag skulle lämna Schweiz och det var på nåder som jag fick åka över bergspasset. Men jag ville inte bryta sviten.

Han har fått en relation till många i laget. Och en speciell sådan till Jesper Olofsson.

– Ja, när han blinkar åt mig på värmningen då vet jag att han är påslagen. Då brukar det bli mål.

”Hovet älskar jag”

Få har den erfarenheten av arenor och bortastå som 51-åringen från Mariestad. Och han vet hur en perfekt arena ska vara och hur en trivsam bortastå ska vara utformad.

– Hovet älskar jag. Äldre och mysig arena och man ser bra. Jag har lite svårare för Luleå och den i Ängelholm. I Luleå står man nästan nere på plattan och i Ängelholm så ser man inte hela isen.

På Färjestads bortastå under matchen mot Leksand är det inte fullsatt. Ett mönster som Andersson ser lite för ofta, speciellt den här säsongen.

– I många arenor har vi bra stöd. Men det har hänt något den här säsongen. Vi är inte lika många som åker och nyrekryteringen går sådär. Många ungdomar verkar stanna hemma och det är syn.

Förresten, ni tror kanske att Micke Andersson är singel? Att han är gift med hockeyn och Färjestad – glöm det.

– Frun ställer upp på mig. Vi hade möte i söndags och pratade om framtiden. Men då sa hon 500 matcher vore väl häftigt. Då får vi sikta på det.