”Han insåg nog misstaget väldigt snabbt”

Landeskogs protest mot matchavgörande målet

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Colorado Avalanche förlorade andra raka mot Dallas i natt.

På grund av en domarskandal, tycker de själva.

– Jag vet inte hur de ska kunna förklara det här, säger Gabriel Landeskog om ett omdiskuterat mål signerat finländske Stars-backen Esa Lindell.

Det var i slutminuten i andra perioden, när Dallas redan hade chockat det våldsamt dominanta Colorado genom att hux flux vända 0–2-underläge till 3–2-ledning, som Esa Lindell bokstavligen högg in den puck som i praktiken kom att avgöra andra mötet i den västra kvartsfinalserien.

Efter en sällsynt solo-kontring – Lindell är ingen traditionell målspruta, precis – fann han sig plötsligt stående precis framför Avalanche-målisen Pavel Francouz och fick chansen att dunka in egen retur. Först en gång. Sedan en gång till. Och till slut tyckte åtminstone domaren Dan O’Rourke att pucken passerade mållinjen.

Lindell framför målet.
Lindell framför målet.

Frågan var dock om Lindell tryckte in den när Francouz redan blockerat pucken under benskydden – eller om den överhuvudtaget letade sig in i kassen. Så videokontroll följde. Men det fanns inga kameravinklar som kunde ge klarhet i den frågan, varmed domslutet på isen kvarstod.

Mål alltså.

– Dan stod bakom nätet på andra sidan. Jag tror att han väldigt snabbt insåg att han hade begått ett misstag, att han bara gick på Lindells reaktion, säger Gabriel Landeskog efteråt.

– Jag vet inte hur de ska kunna förklara det här. 

Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN

Avalanche-coachen Jared Bednar håller med.

– Jag är inte säker på att pucken passerade mållinjen och önskar att de hade blåst av om de var osäkra, säger han.

Men de gjorde de inte och Dallas kunde till slut fullborda sin andra raka spektakulära vändning – de förvandlade ju 0–3-underläge till historisk 7–3-seger i avgörande matchen mot Calgary förra veckan också – med en 5–2-puck i tom kasse i slutperioden.

– Vi slutar aldrig tro på varandra, vad som än händer. Det är hemligheten, säger ryske målskytten Alexander Radulov.

Tungt segertippade Colorado befinner sig nu i 0–2-underläge i serien och måste ovillkorligen vinna nästa match, natten till torsdag. Annars knuffas de fram till avgrundens kant.

– Allt är inte mörker och misär. Vi vet att vi kan spela bättre och kommer att göra det också, säger Bednar.

Landeskog noterades för en assist i natt.

Publicerad:

LÄS VIDARE